Obilježavanje Dana žena
9.3.2020.

Članovi Vršnjačke zajednice učenja naše škole obilježili su 8. mart – Dan žena. Učenici su odlučili da na ovaj dan podsjete na snagu i hrabrost žena iz cijelog svijeta koje su imale značajnu ulogu u svojim zemljama, ali i u svijetu. Učenice su u svim odjeljenjima od VI do IX razreda predstavili kratke biografije i značajne uloge: Valentine Treškove, Kleopatre, Ingrid Bergman, Marie Agnesi, Marilyn Monroe, Coco Shanel, Rose Parks, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Madone, Oprah Winfrey, Friede Kahlo, Evite Peron, Ane Frank, princeze Dajane i drugih.Učenici su na ovaj način željeli osvijestiti o važnosti ovog datuma s ciljem razvijanja svijesti o važnosti uloge žene u društvu kao i ravnopravnosti spolova. Na ovaj način pozivaju sve nas na promjene u razmišljanju i djelovanju, sa porukom da ne smijemo zaboraviti suštinu i značaj obilježavanja ovog važnog datuma.

Čitalački štand
4.3.2020.

Učenici naše škole cijelu školsku godinu angažovani su na promociji čitanja, knjige, kulture izražavanja i promociji bosanskog jezika, kulture i književnosti. Tim povodom realizuje se niz aktivnosti koje za cilj imaju animiranje i motiviranje učenika na čitanje i učenje. Vijeće učenika naše škole, zajedno sa pedagogicom Nadžidom Konaković danas je postavilo edukativni, čitalački štand u holu škole. Učenici su predstavili neke od naslova iz školske biblioteke, podijelili letke o važnosti čitanja, te dali mogućnost vršnjacima i nastavnicima da preporuče knjige za čitanje.

Obilježavanje Dana nezavisnosti
26.02.2020.

Udruženje nastavnika/ profesora historije je svečano obilježilo 1.mart – Dan nezavisnosti, u multimedijalnoj sali Ilidža. U okviru programa nagrađeni su najbolji likovni i literarni radovi koje su radili učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo. Svoj doprinos realizaciji ove svečanosti dale su i naše nastavnice Lejla Fehratović i Lejla Herak, a našu školu sa likovnim radom je predstavljala učenica IX-2 razreda Fakić Muzafera.

Obilježavanje Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica
26.2.2020.

Učenici naše škole i ove godine obilježili su Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“. Zajedno sa nastavnicama Idmirom Šabanović, Arijanom Alispahić, Nadžidom Konaković i Nejrom Šečić učenici su kroz različite aktivnosti obilježili ovaj dan.
Učenici su pripremili kratko predavanje o nasilju koje su održali u svim odjeljenjima VIII razreda. Pogledali su kratki film o nasilju “Ti nisi sam/sama”. Učenici su kroz radionice “Daj da ti pomognem” i “Nasilje nije hrabrost” i proširili znanja o tome kako da se zaštitie od nasilja i šta učiniti ako se nađu u ulozi žrtve nasilja, te kako je važno da pomažemo jedni drugima.
Svi učesnici su kroz aktivnosti i slogan koji su osmislili za ovu godinu : “Nasilje moj izbor nije- u prijateljstvu sreća se krije” imali za cilj da podignu svijest o problemu vršnjačkog nasilja, s mogućim teškim posljedicama u perspektivi razvoja djece.

Konkurs za najbolji likovni i literarni rad povodom Dana nezavisnosti
26.2.2020.

Povodom Dana nezavisnosti u školi je raspisan konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu „Moja domovina“.

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Bahtanović Amina VIII-2
2. mjesto Maslo Adla  VIII-1
3. mjesto Kasapović Lamija IX-1

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Omeragić Adel  IV-2
2. mjesto Džindo Hasib  V-1
3. mjesto Žunić Merjem V-3

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Ahmespahić Amel IX-1
2. mjesto Huzbašić Amina VII-3
3. mjesto Sarvan Dženita VI-4

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:
1. mjesto Mališević Esma V-3
2. mjesto Podrug Salmina  IV-2
3. mjesto Izmirlić Ajla I-4

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika
21.2.2020.

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika 21.2.2020. godine u OŠ „Sokolje“ realizovan je projekat pod nazivom „Govorimo jezikom bosanskim“. U okviru projekta učenici su se upoznali s kontinuitetom postojanja bosanskog jezika kao povijesne činjenice. Pored edukativnog dijela, upriličeni su prigodni recitali, promovisani učenički radovi, a kroz izložbu stručne literature o bosanskom jeziku i književnih djela bosanskohercegovačkih pisaca učenicima je dodatno približen bosanski jezik i književnost. Stručna saradnica u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu Erma Ramić-Kunić podržala je ovaj projekat, te je kroz prigodno predavanje učenicima približila specifičnosti bosanskog srednjovjekovnog jezika. Ovaj projekat je podržan i od stručne savjetnice za bosanski jezik pri Prosvjetno-pedagoškom zavodu Kantona Sarajevo Arnele Trešnjo. Koordinatorice projekta su nastavnice bosanskog jezika i književnosti Amra Bajrić i Edisa Čolaković-Alajmović.

Edukativne radionice “Stop međuvršnjačkom nasilju”
13.2.2020.

U okviru projekta Prevencije maloljetničke delinkvencije i saradnje s Policijom u zajednici, policajac Namik Ćosić je održao edukatvne radionice za učenike naše škole na temu “Stop međuvršnjačkom nasilju”. Saradnja u okviru pomenutog projekta se nastavlja do kraja školske godine.

Dan sigurnijeg interneta 2020.
11.2.2020.

Učenici naše škole obilježili su Dan sigurnijeg Interneta 2020. koji se u cijelom svijetu ove godine obilježava pod sloganom „Zajedno za bolji Internet“ -“Together for a better internet”. Tim povodom, učenici VI i IX razreda, zajedno sa nastavnicom informatike Maidom Herac, su pripremili edukativne promotivne listiće, koje su podijelili svim učenicima naše škole. Učenici su predstavili svoje prezentacije i video na temu Sigurnost na internetu.Također, učenici su učestvovali u online kvizu znanja, i time uzeli učesće u takmičenju koje je dostupno putem web platforme www.sigurnodijete.ba.

Edukacija za nastavnike
7.1.2020.

U prostorijama naše škole održana je edukacija za nastavno osoblje: “Program sekundarne prevencije i neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika u osnovnim školama.” Realizatori edukacije bili su  Arijana Osmanović Štukan, psihologinja i Senaida Topalović, pedagoginja.

Posjeta Roditeljskoj kući
31.12.2019.

Učenici VIII-2 razreda naše škole odlučili su obradovati drugare iz Roditeljske kuće u Sarajevu. Tim povodom, u pratnji razrednice Idmire Duran, danas su ih posjetili i uručili novogodišnje paketiće i čestitke, koje su sami kreirali, sa puno ljubavi.

Posjeta Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića
30.12.2019.

U sklopu projekta poticanja čitalačke i informacijske pismenosti ” Ja čitam, a ti? “, učenici osmog razreda u pratnji nastavnica Arijane Alispahić, Nadžide Konaković i Edise Čolaković- Alajmović su posjetili izložbu “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića. Izložba je multimedijalnog karaktera i čine je 15 informacionih panoa, film, leci sa odabranim citatima iz objavljenih djela, isječci iz novina, fotografije, te knjige iz edicije. Edicija ” Bošnjačka književnost u 100 knjiga” predstavlja golemu antologiju najvažnijih autora iz ukupne bošnjačke književnosti, od zapisa sa stećaka, Humačke ploče, pa sve do danas.

Akcija “Paketić za svako dijete”
27.12.2019.

Učenici od prvog do petog razreda naše škole pokrenuli su i realizovali akciju prikupljanja igračaka i slatkiša pod nazivom “Paketić za svako dijete”. Paketići su namijenjeni učenicima u Konjević Polju koji nastavu pohađaju u Novoj Kasabi i Udruženju Pomozi.ba, koji će iste pokloniti djeci iz socijalno ugroženih porodica.

Radionica “Čitalačka i informacijska pismenost”
27.12.2019.

U okviru projekta poticanja čitalačke i informacijske pismenosti “Ja čitam, a ti?” realizovana je jedna u nizu radionica sa učenicima osmog razreda. Detaljnom idejno-strukturnom analizom pripovijetke “Dječak Aron” I. Samokovlije, učenici su iscrtali portrete likova dječaka i njegove majke, spoznali snagu dječakove odlučnosti da pomogne drugome, dodirnuli djelić majčine ljubavi i strepnje, a onda na osnovu, naizgled, jednostavne priče krenuli u potragu za odgovorima i univerzalnim porukama. Učenici su prepoznali potrebu za novim informacijama o holokaustu, II svjetskom ratu, genocidu, istraživali i napravili poveznice sa dešavanjima iz naše svakodnevnice i bliske prošlosti. Cilj je da učenici nauče kako pronaći informacije, te kako ih prezentovati i njima se koristiti, kako bi stvorili novo znanje. Na ovaj način učenici uče da analiziraju, povezuju stečena i nova znanja, te kritički promišljaju. Krajnji ishod bili su samostalno urađeni zadaci, gdje su učenici povezali različite sadržaje i ovladali vještinama pronalaženja i vrednovanja informacija. Realizatori radionice su učenici osmog razreda zajedno sa nastavnicama Edisom Čolaković- Alajmović, Idmirom Duran i Arijanom Alispahić.

Kampanja “ Važnost kulture izražavanja”
26.12.2019.

Govorimo jasno, tečno, pravilno, jezgrovito i svrsishodno, poruka je naših učenika koji su zajedno s nastavnicom Amrom Bajrić započeli kampanju osvještavanja važnosti kulture izražavanja kao bitnog segmenta kulture življenja. Kampanja se u prvom dijelu sastoji od niza radionica kojima su obuhvaćeni učenici IX razreda, a u II polugodištu radionice planiraju realizovati i u svim odjeljenjima VI,VII i VIII razreda. Kampanja je zamišljena kao projekat trajnog karaktera s obzirom da je svijest o važnosti kulture izražavanja u našim životnim sredinama dosta niska.Pridružite nam se.

Posjeta hotelu Malak
15.12.2019.

Učenici naše škole, u pratnji nastavnika Šetić Muhameda danas su bili gosti hotela Malak. Učenici su obišli kapacitete hotela, bazen, saunu, fitness centar i ostale ponude Malak Regency Hotela. Nakon odigrane prijateljske utakmice za učenike je upriličen i zajednički ručak.

Posjeta Kinu Novi Grad
13.12.2019.

Učenici razredne nastave, u pratnji svojih učiteljica, posjetili su Kino Novi Grad I pogledali film “Snježno kraljevstvo”.

Hour of code
12.12.2019.

Učenici naše škole kroz različite aktivnosti razvijaju digitalne kompetencije. U okviru Hour of code naši učenici su programirali micro:bit, m Bot i otkrili čari pametne table. U provedbi ove aktivnosti bili su aktivno uključeni učenici od 5. do 9. razreda pod vodstvom nastavnica Herac Maide, Bukvić Armine i Kardaš Merime. Učenici su ukrasili novogodišnju jelku micro bit ukrasima i već napravili novogodišnju atmosferu sa mBot pjesmicom Jingle Bells.

Sedmica ljudskih prava
11.12.2019.

Povodom obilježavanja Dana ljudskih prava članovi Vršnjačke zajednice učenja naše škole realizovali su okrugli sto na temu „Ne tražimo prava-ona su naša“. Učenici su kroz izlaganje, diskusiju, razgovor i glasanje aktualizirali nekoliko tema: „Osobe sa invaliditetom (ni)su ravnopravni učesnici u društvu“; „Čuje li se glas djece?“ „Šta je pozitivna diskriminacija?“. Razgovarali su o pravima Roma, pravima migranata i pravima djece. Učenici su za cilj imali razvijanje svijesti o tome da svi imamo jednaka prava, da su nam prava zagarantovana rođenjem, da ne moramo da ih tražimo, ali da svakako moramo da insistiramo na njihovom osiguranju i poštivanju.
Učenici su predstavili i svoj doživljaj obraćanja Nimet Adday na obilježavanju Međunarodnog dana mira u Parlamentu BiH.

Obilježavanje Dana djeteta i 30 godina Konvencije o pravima djeteta
11.12.2019.

U okviru obilježavanja Dana djeteta i proslavljanja 30 godina Konvencije o pravima djeteta, u periodu od 2.12.-13.12.2019.članovi Vijeća učenika Brezac Ilma, Višća Anisa, Mešanović Emela i Žilić Šejla, uz pomoć ostalih članova, su realizovali na odjeljenskim zajednicama radionice za sve učenike od IV do IX razreda pod nazivom “Pobrkali ste prioritete, na prvo mjesto stavite dijete”. Cilj ovih radionica je bila promocija dječijih prava, da se učenici informišu o svojim pravima, ali i obavezama.

Akcija “Nijedno dijete bez paketića”
11.12.2019.

Vijeće učenika naše škole je u dogovoru sa Dječijim parlamentom Općine Novi Grad, a u organizaciji Udruženja “Ruku na srce”, pokrenulo i realizovalo akciju prikupljanja igračaka i slatkiša pod nazivom “Nijedno dijete bez paketića”. Prikupljene igračke i slatkiše smo predali u Udruženje Pomozi.ba, koji će iste pokloniti djeci iz socijalno ugroženih porodica.

Historijski čas
11.12.2019.

U našoj školi realizovan je historijski čas za učenike IX razreda. Historijski čas održao je Nedžad Bublin iz Udruženja 2. Viteške brigade. Govorio je o nastanku 2. Viteške brigade, borbenom putu, borcima, starješinama, poginulim borcima, Zlatnim ljiljanima, o tome zašto naselje nosi naziv Naselje Heroja Sokolje.

Obilježavanje Dana ljudskih prava
10.12.2019.

Mreža za izgradnju mira i Info centar Evropske unije u BiH obilježili su Dan ljudskih prava zajedno sa više od 700 gostiju iz čitave Bosne i Hercegovine. Zajedno sa učenicima iz 30 škola, zvaničnicima Evropske unije, ambasadorima, predstavnicima međunarodnih i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, učenici i nastavnici naše škole prisustvovali su događaju koji za cilj ima razvijanje svijesti o značaju poštivanja i uvažavanja osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Organizacija ovog događaja prije svega daje podršku mladim ljudima koji u svojim školama i zajednicama promovišu izgradnju mira, toleranciju i zaštitu ljudskih prava.

Akademija u Općini Novi Grad
6.12.2019.

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, održana je akademija povodom 27. godišnjice bitke za oslobađanje kote Vis na brdu Žuč i pogibije „Zlatnog ljiljana“ i dobitnika „Medalje za hrabrost“ Smaila Smaje Šikala i njegovih saboraca. Uz prigodan program i predavanje sjetili smo se događaja iz tog perioda i hrabrosti naših boraca. Članovi historijske sekcije naše škole sa nastavnicom Lejlom Herak su također bili prisutni na ovom događaju. Učenici su puno toga naučili o bitkama, o hrabrosti naših boraca, kojima smo zahvalni za sve što su uradili za nas i našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Jaffa Igre bez granica
30.11.2019.

U subotu, 30.11.2019. godine u sportskoj dvorani ”Novo Sarajevo”, održana je sportsko-zabavna manifestacija „Jaffa Igre bez granica”. Na takmičenju je učestvovalo oko 600 mališana osnovnoškolskog uzrasta kao i oko 100 predškolaca iz Sarajeva. Cilj je da se djeca okupe oko zajedničke ideje-promovisanja sporta, timskog rada i što je najvažnije, zdravog načina života. Na ovoj manifestaciji učestvovali su učenici III-3, V-2 i V-3 odjeljenja naše škole sa svojim učiteljicama. Učenici su uživali u druženju, takmičenju, igri i zabavi.

Dječiji parlament
28.11.2019.

Na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo usvojen Prvi izvještaj o realizaciji Akcionog plana za djecu Općine za period 2018-2019. Učenica naše škole, Ilma Brezac, obratila se vijećnicima u ime svih članova Dječijeg parlamenta, te zajedno sa ostalim parlamentarcima predstavila aktivnosti Dječijeg parlamenta. Izvještaj Dječijeg parlamenta bit će predstavljen početkom 2020. godine.

Priredba povodom Dana državnosti
22.11.2019.

Povodom obilježavanja 25.novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi održana je prigodna svečanost pod nazivom “Bosno moja, zemljo ponosna…”. Svečanosti su prisustvovali učenici, roditelji i nastavnici.

Edukacija “Lopov uvijek bude otkriven”
22.11.2019.

Učenici VI razreda su učestvovali u edukaciji ,,Lopov uvijek bude otkriven”. Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, Jedinica za specijalističku podršku MUPKS i Specijalne policijske jedinice FUP-a su posjetili našu školu i razgovarali sa našim učenicima. Glavni cilj je edukacija učenika osnovnih škola o prevenciji kriminaliteta, zatim poticanje svijesti kod učenika da se nezakoniti i nedopušteni oblici ponašanja ne isplate. U demonstraciji su policijski službenici uključili i službene policijske pse. Zahvaljujemo se MUP-u Kantona Sarajevo i Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a.

Konkurs za najbolji likovni i literarni rad povodom Dana državnosti
20.11.2019.

Povodom Dana državnosti u školi je raspisan konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu „Jedna je domovina“.

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Bahtanović Amina VIII-2
2. mjesto Maslo Adla  VIII-1
3. mjesto Selimović Lejla VI-4

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Mulaosmanović Almedina  V-2
2. mjesto Pandža Ajnur  III-1
3. mjesto Jusić Irsa IV-3

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Vatreš Medžida VIII-3
2. mjesto Hadžavdija Adna VIII-3
3. mjesto Sarvan Dženita VI-4

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Alajbegović Rialda IV-1
2. mjesto Alajbegović Amina III-4
3. mjesto Mešanović Nedžla I-3

Dani sporta za učenike III i IV razreda
15.11.2019.

U našoj školi realizovana je manifestacija “Dani sporta 2019/2020” za učenike III i IV razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali spretnost i vještine. Kroz ovo sportsko druženje učenici su naučili mnogo o sportu,sportskom ponašanju, drugarstvu, takmičenju, timskom radu. Učenici su dobili diplome i prigodne poklone.

Evropska sedmica robotike u našoj školi
15.11.2019.

Učenici naše škole, zajedno sa svojom nastavnicom Arminom Bukvić učestvovali su u obilježavanju Evropske sedmice robotike 2019. Ideja je da mlađi učenici uče od starijih učenika. Timski rad i u tehnici postiže velike rezultate, pa su stariji učenici svoja znanja i vještine nesebično prenijeli na svoje drugare. Učenici sedmog razreda su učenicima petog razreda predstavili čarobnog robota mBota. Upoznali su ih sa njegovim mogućnostima i načinom izrade koda ili programa.

Dabar Informatičar 2019
15.11.2019.

Učenici naše škole od VI do IX razreda, sa nastavnicom Merimom Kardaš učestvovali su u Izazovu Dabar Informatičar 2019. koji se održao od ponedjeljka 4. novembra do petka 15. novembra ove godine.

Dabar Informatičar uvodi učenike svih uzrasta, od 8 do 18 godine, u kompjutaciono razmišljanje i osnovne koncepte računarskih nauka. Učenicima je omogućeno da online, tokom 45 minuta, rješavaju interaktivne i zanimljive zadatke. Svaki zadatak na svoj način predstavlja jedan osnovni koncept Informatike.

Obilježavanje 12.rebiul evvel
9.11.2019.

Učenici naše škole su sa nastavnicom islamske vjeronauke, Zubača Edinom, obilježili 12.rebiul evvel – rođenje poslanika Muhameda a.s.

Dani sporta za učenike I i II razreda
6.11.2019.

U našoj školi realizovana je manifestacija “Dani sporta 2019/2020” za učenike I i II razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali spretnost i vještine. Kroz ovo sportsko druženje učenici su naučili mnogo o sportu,sportskom ponašanju, drugarstvu, takmičenju, timskom radu.

Sportska radionica sa KK ”Realway”
31.10.2019.

U našoj školi su treneri Košarkaškog kluba Realway realizovali sportske aktivnosti za učenike od 1. do 3. razreda. Učenici su uživali u sportskim igrama, te druženju sa maskotom, lavićem Rily. Aktivnosti imaju za cilj da se kroz košarku kod polaznika razvije upornost, disciplina, odgovornost, timski duh, osobnost, kretivnost i pozitivno razmišljanje.

Historijski čas
26.10.2019.

Povodom obilježavanja “Bitke za tenkove”, 10 učenika naše škole u pratnji nastavnika Aldina Kozića prisustvovalo je historijskom času upriličenom na Dujmovskim brdima-Općina Trnovo.

Posjeta instucijama kulture
24 .10. 2019.

U organizaciji Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo, učenici sedmog razreda naše škole, u pratnji nastavnika Lejle Herak, Armine Bukvić, Amne Jažić i Eldina Crnčevića, posjetili su Svrzinu kuću, Gazi-Husrev begovu biblioteku, Bošnjački institut- Fondacija Adila Zulfikarpašića i Zemaljski muzej. Cilj posjete je podizanje svijesti učenika o prošlosti Sarajeva i važnosti kulturne baštine našeg grada, te upoznavanje sa njegovim kulturno-historijskim naslijeđem.

Projekat “Upoznaj domovinu da bi je više volio”
21.10.2019.

U okviru projekta „Upoznaj domovinu da bi je više volio“, koji realizuje aktiv V razreda, učenici V razreda, posjetili su Šabiće, selo Rakitnica, Učili su u prirodi i uživali u seoskom i planinskom ambijentu.

Dan jabuke
20.10.2019.

U petak, 18.10.2019.god. idući u susret Danu jabuke u našoj školi je na prigodan način obilježen taj dan.Članovi sekcije Mladi ekolozi-voditelj Zulejha Kopić, članovi Likovne sekcije (razredna nastava)-voditelj Mersiha Kuko, zatim članovi Likovne sekcije (predmetna nastava)-voditelj Lejla Fehratović, su na prikladan način učenicima II razreda ukazali na to koliko je jabuka bitna u ishrani. Članovi sekcije Mladi ekolozi su upriličili izložbu nekoliko vrsta jabuka i proizvoda od jabuka.Naš mladi ekolog , Amina Bahtanović, je prezentirala sadržaje o zastupljenosti jabuka u ishrani .Članovi Likovne sekcije (razredna nastava) i članovi Likovne sekcije(predmetna nastava) su izložili svoje likovne radove. Zatim su svi učenici, sa voditeljima sekcija, sa direktoricom, Aminom Ganić, izašli i zasadili mladicu jabuke u školskom dvorištu. Na taj način su skrenuli pažnju da jabuke trebamo saditi u svojim dvorištima i voćnjacima.Jabuka je kraljica voća!

Evropska sedmica kodiranja
16.10.2019.

Učenici naše škole, sa nastavnicom Maidom Herac, obilježili su Evropsku sedmicu kodiranja, aktivnim učešćem u sklopu sekcije Micro:bit.
“Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija, te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni”. #CodeWeek #Micro:bit
Naš kod je cw19-tutTX

Radionica “Poetski kolaž”
15.10.2019.

U okviru Festivala ” Čitalačka jesen 2019” koju je organizovala JU BGS i Goethe institut upriličena je radionica ” Poetski kolaž” u kojoj su aktivno učestvovale učenice osmog i devetog razreda naše škole, te pokazale zavidno znanje, talenat i kreativnost. Naime, učenice su s posebnim nadahnućem otkrivale stihovane biserne školjke skrivene plaštom vremena, a onda su prostor gradske biblioteke okitile niskom bisera sačinjenom od najljepših i najsjajnijih stihova naših bosanskohercegovačkih pjesnika. Pokazalo se da je ovaj Festival izuzetna prilika da mladi uplove u svijet pjesme, priče i bajke, a cilj Festivala da se promoviše čitalačko umijeće, istakne značaj i ulogu knjige u životu svakog pojedinca, pokazao se prijeko potrebnim u današnje vrijeme. Učenice su radile pod mentorstvom bibliotekarke Arijane Alispahić, nastavnice Edise Čolaković- Alajmović i bibliotekarke JU BGS Vesne Bakal.

Edukacija kroz planinarsku školu
12.10.2019.

Članovi Planinarske sekcije naše škole zajedno sa nastavnikom Okanović Zijadom su se pridružili izletu koji organizuje Planinarsko sportsko društvo ,,Zlatni ljiljan”u saradnji sa osnovnim školama sa područja Općine Novi Grad. Posjetili su olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu. Pravac kretanja družine je bio Babin Do- Lisičija glava-Javorak, a starija grupa se zatim ispela na vrh Bjelašnice do Opservatorija.

Svjetski dan učitelja
5.10.2019.

Povodom Svjetskog dana učitelja u školi je raspisan konkurs za najbolji likovni i literarni rad na temu: „Moj učitelj“

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1.    Polimac Alem  IV-1
2.    Lilić Sara  V-2
3.    Sadiković Naida  III-2

U kategoriji viših  razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1.    Avdić Ilma IX-3
2.    Harbinja Lejla IX-1
3.    Bahtanović Amina VIII-2

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1.    Ćesko Sarah  III-3
2.    Bašić Merjema III-1
3.    Smajlović Nirmela  I-2

U kategoriji viših  razreda nagrađeni za najbolji likovni  rad su:

1.    Fakić Muzafera  IX-2
2.    Hadžavdija Adna VIII-3
3.    Brezac Ilma IX-4

Obilježavanje Svjetskog dana tablice množenja
4.10.2019.

Svjetski dan tablice množenja (WMTD – World Multiplication Table Day) ove godine obilježava se 4.10.2019. Učenici osmog i devetog razreda naše škole su zajedno sa nastavnicom matematike Duran Idmirom, obilježili ovaj dan organizovanjem radionice, pod sloganom “Math challenge”, gdje su učenici imali priliku igrati razne “modifikovane”društvene igre, online igre i sl., te osvojiti i nagrade. Glavni cilj radionice je popularizirati zabavne oblike učenja matematike. Radionicu su posjetili učenici i nastavnici naše škole, te su kroz igru i zabavu podsjetili da “matematika nije bauk”.

Svečano otvorenje međunarodnog sportskog takmičenja za osobe sa intelektualnim poteškoćama-Sportske igre „Oaze”
3. 10. 2019.

U okviru dugogodišnje uspješne saradnje OŠ ,,Sokolje” i Udruženja ,,OAZA” naši učenici su pozvani da uveličaju otvaranje Sportskih igara i Specijalne olimpijade BiH-SIO koje organizuje ,,OAZA” -Udruženje osoba sa intelektualnim poteškoćama. Prigodna svečanost je održana u sportskoj dvorani ,,Grbavica”. Učenici su došli u pratnji pedagoga škole Aide Bešić i svojih učiteljica. Uživali su u druženju, a svi zajedno su zaželjeli uspjeh takmičarima i na ovaj način dali podršku i značaj svim osobama sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Posjeta Memorijalnom centru Potočari
23.9.2019.

Učenici IX razreda naše škole u organizaciji Općine Novi Grad, posjetili su Memorijalni centar Srebrenica -Potočari. Učenici su u Spomen sobi pogledali film o Srebrenici. Nakon toga posjetili su grad Srebrenicu i Muzej grada Srebrenice.

Projekat “Upoznaj domovinu da bi je više volio”
20.9.2019.

U okviru projekta „Upoznaj domovinu da bi je više volio“, koji realizuje aktiv V razreda, učenici V razreda, u pratnji učiteljica Mersihe Kuko, Nermine Oglečevac i Fatime Smajlović, posjetili su Jablanicu, Mostar, Počitelj i vodopad Kravice. Obišli su sa svojim nastavnicima kulturno-historijske spomenike i proveli jedan divan dan uživajući u prirodnim ljepotama naše domovine.

Budi neko, budi heroj EKO!
20.9.2019.

Članovi sekcije ,,Mladi ekolozi” i voditelj sekcije – učiteljica Zulejha Kopić su radnom akcijom čišćenja školskog dvorišta i okolnog prostora ostvarili učešće u projektu koji vodi Let's Do It, koji je inače licenciran od svjetskog World Clean-up,a projekat nosi naziv ,,Budi neko, budi heroj EKO! “. Također su obilježili Svjetski dan čišćenja Zemlje. Još jednom su pokazali kako se čuva životna sredina. Nadamo se da će i drugi učenici, kao i građani slijediti primjer ove naše vrijedne ekipe!

Historijski čas
20.9.2019.

Učenici naše škole, u pratnji nastavnice Lejle Herak, su povodom obilježavanja 27. godišnjice formiranja 2. viteške brigade, učestvovali na 11. tradicionalnom maršu “Stazama 2. viteške brigade”. Na Švabinom brdu, za učenike je historijski čas održao Muaz Suljagić.

Sedmica mira u OŠ “Sokolje”
15. 9.  – 20. 9. 2019.

Učenici su sa nastavnicima brojnim aktivnostima obilježili Sedmicu mira u  JU OŠ “ Sokolje”. Ove godine učenici  IV I V razreda su realizovali  likovnu radionicu na temu: “Mir=ljubav”. Učenici su porukama, radovima i uređenjem škole skrenuli pažnju na značaj obilježavanja Sedmice mira. Učenici VIII razreda aktivno su učestvovali u radionici „Bosanski lonac mira”, gdje su nakon različitih aktivnosti, napisali svoj „recept za mir”. Škola se pridružila i globalnoj kampanji #PeaceDay193. Mladi ekolozi pridružili su se akciji čišćenja i uređenja životne okoline organizovanoj od strane ‘Let's Do It’. Realizatori aktivnosti: učenici od III do VIII razreda, nastavnici Zulejha Kopić, Idmira Duran i Arijana Alispahić.

“Ljetni kamp – Sport i njemački jezik”
11.9. – 15.9.2019.

Početak ove školske godine obilježilo je petodnevno druženje mladih na ljetnom sportskom kampu u Jajcu, u organizaciji Goethe instituta Bosne i Hercegovine. Učenici naše škole u pratnji nastavnice njemačkog jezika Grebić Enise, imali su priliku da kroz mnogo dobrog druženja, sportske, kulturne i edukativne aktivnosti upoznaju nove prijatelje i pokažu svoje umijeće.

Prvačići, sretno!
4.9.2019.

Općina Novi Grad Sarajevo priredila je zabavu uz poklone za više od 1.300 među mališana upisanih u prvi razred petnaest novogradskih osnovnih škola. Među njima je bilo 94 prvačića iz naše škole. Kulturno – zabavna manifestacija pod nazivom „Prvačići, sretno!“ održana je na stadionu u Centru „Safet Zajko“

Svečani prijem prvačića
2.9.2019.

Povodom prijema prvačića nastavnici i učenici naše škole organizovali su prigodnu svečanost. Svečanosti su prisustvovali nastavnici, roditelji i predstavnici Općine Novi Grad.

 

Vezani članci

Vezani članci