„Djeca pjevaju sevdalinke“
11.06.2013.

U okviru Novogradskih dana, u našoj školi je održano finalno takmičenje pod nazivom „Djeca pjevaju sevdalinke“, u kojem  su učestvovali i naši učenici. U revijalnom programu, naši učenici su se predstavili plesnim koreografijama, pjevanjem zabavnih i stranih pjesama, te tako zabavili i pozitivno iznenadili goste koji su bili okupljeni u velikom broju.

Historijski čas
08.06.2013.

Povodom obilježavanja Bitke na brdu Žuč i Dana Općine Novi Grad Sarajevo, 20 učenika naše škole–članova geografske i historijske sekcije u pratnji nastavnika Eldina Crnčevića, prisustvovalo je historijskom času upriličenom na brdu Žuč.

Svečanost povodom obilježavanja Dana škole
06.06.2013.god.

U OŠ “Sokolje” organizovana je svečanost povodom obilježavanja Dana škole i ispraćaja maturanata – prve generacije devetogodišnjeg obrazovanja za školsku 2012/2013.godinu. Nakon prigodnog programa koji su izveli učenici, direktor je u ime kolektiva naše škole zaželio sreću maturantima u daljem školovanju.

Ekskurzija i Škola u prirodi
22.05.2013.

U srijedu, 22.05.2013. učenici IX razreda su sa svojim razrednicima otputovali na ekskurziju u Trogir. Učenici nižih razreda su  istog dana otputovali u Fojnicu, gdje će sa svojim učiteljicama realizovati „Školu u prirodi“.

Druženje s piscima
21.05.2013.

U utorak, 21.maja 2013.godine našu školu su posjetili pisci Irfan Horozović i Šefik Fiko Daupović. Učenici VIII i IX razreda su se upoznali s njihovim radom i djelom, ali su i oni sami pomenutim piscima čitali svoje radove.

Obilazak sarajevskih mostova
15.05.2013.

Dana 15.05.2013.g. organizovan je odlazak 15 učenika i učenica, članova Historijske sekcije, u obilazak sarajevskih mostova na području grada od Marin Dvora do Vijećnice. Cilj je bio upoznati se sa historijom mostova (Most Suade i Olge, Skenderija most, Ćobanija, Drvenija, Ćumurija, Latinska ćuprija i Šeher – Čehajin most) gdje su učenici, koji su već prije pripremili podatke, bili zaduženi da grupu upoznaju sa osnovim podacima o svakom mostu pojedinačno. Takođe smo imali priliku od prolaznika naučiti neke intesantne podatke na koje nismo našli u knjigama, ali i njih naučiti onom što mi znamo. Uz lijepo vrijeme i veselo okruženje proveli smo jedan interesantan dan „tereneske“ nastave iz historije. Učenike su pratile profesorice Bašić Elvira i Suša Anita.

Sedmica mira
15.05.2013.

U okviru Sedmice mira, članovi Vijeća učenika su u dvorištu škole zasadili “Drvo mira” i napravili plakat “Golub mira” sa konceptima “Kulture mira”.  Sedmica mira se organizuje u okviru realizacije Programa “Obrazovanje za mir”. Ovaj jedinstveni model mirovnog obrazovanja zasnovan je na stajalištu da mir predstavlja urođenu želju i sposobnost u svim ljudskim bićima, te da je najveća potreba i krajnja sudbina čovječanstva postići mir u svim dimenzijama života: unutrašnjoj, međuljudskoj, međugrupnoj, međunarodnoj i globalnoj.

Dječiji muzički festival „Majski cvijet“
10.05.2013.

Učenici naše škole učestvovali su na dječijem muzičkom festivalu „Majski cvijet“, koji je organizovan na državnom nivou a održan u Tuzli 10.05.2013. Učenici naše škole predstavili su se izvođenjem zabavnih pjesama. Učenica Ilma Ćosović sa svojom plesnom pratnjom bila je izuzetno zapažena. Još jednom su naši učenici pokazali svoje sposobnosti i u pravom svjetlu predstavili našu školu. Učenike je pripremala i pratila na manifestaciju nastavnica razredne nastave Ermina Veladžić.

Festival „Djeca pjevaju hitove“
09.05.2013.

Učenik naše škole Meris Karamustafić plasirao se u finale takmičenja „Djeca pjevaju hitove“, u organizaciji Općine Novi Grad. Učenik se takmičio u grupi od I do V razreda. U finale takmičenja takođe su se plasirale i učenice Azmira Mustajbegović i Ilma Ćosović. Učenice su se takmičile u grupi od VI do IX razreda.

Snimanje televizijske emisije u Kući Sevdaha
08.05.2013.

Dana 08.05.2013. godine učenici naše škole Azmira Mustajbegović, Ilma Ćosović, Meris Karamustafić, Esmira Mustajbegović, Nejra Kukuljac, Emina Divović i Nejra Pašić učestvovali su u snimanju televizijske emisije u Kući Sevdaha pod pokroviteljstvom TVSA.

Festival „Djeca pjevaju sevdalinke“
07. i  08.05.2013.

Učenici naše škole Azmira Mustajbegović i Ilma Ćosović plasirali su se na finalno takmičenje tradicionalnog festivala „Djeca pjevaju sevdalinke“, u organizaciji Općine Novo Sarajevo. Učenice su pripadale takmičarskoj grupi od VI do IX razreda.
Učenici naše škole  Meris Karamustafić i Esmira Mustajbegović takođe su se plasirali na finalno takmičenje tradicionalnog festivala „Djeca pjevaju sevdalinke“, ali u kategoriji takmičara od I do V razreda.

Dječiji muzički festival „Majski cvijet“ u Tuzli
29.04.2013.

Dana 29. 04. 2013. učenica naše škole Ilma Ćosović ostvarila je pravo na učestvovanje na dječijem muzičkom festivalu „Majski cvijet“ u Tuzli.

Radionica za roditelje i učenike petih razreda
19.04.2013.

U petak 19.04.2013. godine u okviru projekta nastavnika razredne nastave održana je radionica za roditelje i učenike petih razreda pod nazivom “Uzmi knjigu, otvori um”. Realizatori radionice su razrednici petih razreda: Idmira Duran, Zenka Ćesko i Ermina Uštović.

Posjeta Sajmu knjiga i učila
19.04.2013.

U petak 19.04.2013. učenici V razreda, u pratnji svojih razrednica, posjetili su Sajam knjiga i učila koji se održava u Skenderiji.

Posjeta Spomeničkom  kompleksu Tunel spasa
17.04.2013.

Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa Fondom memorijala Kantona Sarajevo realizira projekat pod nazivom „Dani otvorenih vrata“. Tim povodom su naši učenici IX razreda sa svojim razrednicima obišli Spomenički kompleks Tunel spasa. Projekat se provodi povodom obilježavanja 20. godišnjice od postojanja Tunela spasa na Butmiru.

Posjeta Sajmu knjiga i učila
17.04.2013.

U srijedu 17.04.2013. učenici IX razreda, u pratnji nastavnice Edise Čolaković-Alajmović, posjetili su Sajam knjiga i učila koji se održava u Skenderiji.

Radionica aktiva III razreda  „Sretno dijete, sigurno dijete“ 16.04.2013.

Aktiv trećih razreda održao je radionicu na temu   „Sretno dijete, sigurno dijete“, u kojoj su učestvovali roditelji i djeca. Radionici su prisustvovali i predstavnici policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u okviru akcije “Policija u zajednici”.

Eksterna matura
8., 9. i 10.04.2013.

U našoj školi, kao i u svim školama u Kantonu Sarajevo, 8., 9. i 10. aprila ove godine provedeno je probno testiranje učenika devetog razreda za eksternu maturu.

Posjeta gradskoj biblioteci u Boljakovu Potoku
10.04.2013.

Posjetom gradskoj biblioteci u Boljakovu Potoku označen je početak realizacije projekta razredne nastave „Uzmi knjigu-otvori um“ za pete razrede. Da se bez  knjige i znanja ne može koračati naprijed, pokazali su i naši učenici. Naime, u okviru pomenute posjete prisustvovali su radionicama :
1) Rad, uloga i važnost djelovanja biblioteke
2) “Patuljak vam priča” (lektira).

Manifestacija “Sevdisalo srce moje, mom Sarajevu pripalo je”
08. 04. 2013.

Povodom Dana grada Sarajeva, u našoj školi je 8. aprila 2013 godine održana manifestacija pod nazivom “Sevdisalo srce moje, mom Sarajevu pripalo je”. U središtu manifestacije bio je biser našeg nasljeđa – sevdalinka. U okviru manifestacije prikazana je prezentacija na temu “Nastanak i razvoj grada Sarajeva”, te su učenici naše škole zapjevali sevdalinku. Pored učenika, na ovoj manifestaciji su zapjevali i gosti, eminentni izvođači sevdalinke: Behko Hodović, Dunja Fazlić, Andrija Števanić, te Ana Babić.  KUD “Gajret” se predstavio igrom “Bosna je ćilimom zastrta”.

Posjeta Narodnom pozorištu
02. 04. 2013.

Učenici IV razreda naše škole posjetili su Narodno pozorište u pratnji svojih roditelja i učitelja. Tokom posjete učenici su prisustvovali operi “Ježeva kućica”. Poslije opere organizovano je druženje učenika, roditelja i učitelja sa operskim pjevačima.

„Sigurnost u prisustvu pasa, potrebe pasa i odgovorno vlasništvo“
29.03.2013.

U periodu od 25.03.2013.do 29.03.2013.godine u našoj školi su se realizovale radionice za učenike od drugog do šestog razreda (po 1 čas po odjeljenju) na temu„Sigurnost u prisustvu pasa, potrebe pasa i odgovorno vlasništvo“. Radionice su realizovale aktivistkinje Fondacije za pse „DogsTrust“.

„Sigurnost na internetu“
28.03.2013.

U okviru projekta „Sigurnost na internetu“ u četvrtak, 28.03.2013.godine, održane su 2 radionice: jedna  za roditelje, a druga za učenike – vršnjačke edukatore.

Posjeta Historijskom muzeju
13.3.2013.

Članovi historijske sekcije naše škole su sa nastavnicom historije Elvirom Bašić posjetili Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

Priredba povodom Dana nezavisnosti
27.2.2013.

Povodom Dana nezavisnosti u našoj školi održana je prigodna svečanost pod nazivom “Bosna ova čudan je ejalet, ostavljena nama u amanet“. Svečanosti su prisustvovali  učenici, roditelji, nastavnici, te prijatelji i gosti škole.

Predavanje za nastavnike
14.01.2013.

U ponedjeljak, 14.01.2013. defektolog i psiholog iz Centra „Vladimir Nazor“ održali su dva predavanja za naše nastavnike na teme: „Individualizirani odgojno-obrazovni programi“ i „Radne navike i intelektualne sposobnosti djece“.

Predstava za djecu
19.12.2012.

Za učenike od I do V razreda Putujuće pozorište u saradnji sa Udruženjem oboljelih od cerebralne dječije paralize izveli su predstavu “Novogodišnja jelka.”

Humanitarna akcija
07.12.2012.

Vijeće učenika naše škole pokrenulo je humanitarnu akciju koja se realizovala u toku mjeseca novembra. Učenici svih odjeljenja prikupljali su hranu, higijenske potrepštine i gardarobu, koju smo proslijedili MERHAMETU da bi uručili najugroženijim kategorijama stanovništva.

EKO PROJEKAT
05.12.2012.

U organizaciji Općine Novi Grad i Agencije COOR realizovan je Eko Projekat, u kojem su učestvovale općinske osnovne i neke srednje škole. Naša škola je imala zapaženo učešće kroz radionice i radove s kojima su se predstavili. Rad naših učeniuka je odabran i postavljen na web srtranicu Općine Novi Grad.

Priredba povodom Dana državnosti
22.11.2012.

Povodom obilježavanja 25.novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi održana je prigodna svečanost.  Svečanosti su prisustvovali predstavnici Općine Novi Grad, Školskog odbora i Vijeća roditelja, kao i veliki broj učenika, roditelja i nastavnika.

Kantonalno takmičenje u stonom tenisu
17. 11. 2012.

U subotu, 17.11.2012. održano je kantonalno  takmičenje u stonom tenisu u organizaciji stonoteniskog kluba „STENS“. Naš učenik HASIĆ DŽENAN, u konkurenciji od 120 učenika, zauzeo je 2.mjesto, a naša škola u ekipnom plasmanu je zauzela, takođe, drugo mjesto.

Posjeta zagrebačkom sajmu knjiga
17. 11. 2012.

Grupa nastavnika iz naše škole je u subotu, 17.11.2012. posjetila zagrebački sajam knjiga „Interliber“, koji se održavao u Zagrebu od 10. – 18.11.2012.

Dani sporta za učenike III i IV razreda
16. 11. 2012.

U okviru manifestacije “Dani sporta 2012/2013” organizovano je takmičenje za učenike III i IV razreda. Učenici su se takmičili u četiri sportske discipline, gdje su pokazali svoje znanje i vještine. Proglašeni su i pobjednici, odjeljenja III-1  i IV-3. Sva odjeljenja dobila su diplome i prigodne poklone.

Dani sporta za učenike I i II razreda
09.11.2012.

U našoj školi realizovana je manifestacija “Dani sporta 2012/2013” za učenike I i II razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali svoje znanje i vještine. Proglašeni su i pobjednici, odjeljenja I-2 i II-3. Sva odjeljenja dobila su diplome i prigodne poklone.

Predstava za djecu
06.11.2012.

Učenici II, III, IV  i V razreda, u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, pogledali su predstavu “Djevojčica sa šibicama” u izvedbi Udruženja dramskih umjetnika „Altteatar“ u saradnji sa Studijom lutkarstva Sarajevo.

Historijski čas
03.11.2012.

U subotu 03.11.2012.godine, u organizaciji Udruženja „Druga viteška“,  10 učenika naše škole prisustvovalo je historijskom času upriličenom na lokalitetu Dujmovskih brda kod Trnova.

Posjeta kinu
22.10.2012.

Učenici od I do IV razreda su posjetili kino Cinema City i odgledali animirani film „SAMY“ u trajanju od 90 minuta.

Radionica za roditelje
16.10.2012.

U okviru Projekta „Unapređenje roditeljstva“ za roditelje učenika prvog razreda održana je radionica pod nazivom „Dječije potrebe i zajedničko vrijeme“.

Svjetski dan učitelja
5.10.2012.

Povodom Svjetskog dana učitelja u školi je raspisan konkurs za najbolji likovni i literarni rad na temu : „Moj učitelj“

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:
1. Marić Tarik IV-1
2. Kušeš Anesa  IV-2
3. Kapur Ena III-2

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:
1. Vatreš Hurija II-3
2. Čovrk Dalila III-3
3. Ćesko Inela  IV-1

Svjetski dan učitelja
5.10.2012.

Povodom Svjetskog dana učitelja uposlenici naše škole su upriličili zajedničko druženje i jednodnednevni  izlet u Mostar i Blagaj.

Radionica za roditelje
02.10.2012.

U okviru Projekta „Unapređenje roditeljstva“ za roditelje učenika prvog razreda održana je radionica pod nazivom „Izgradnja samopoštovanja“.

Tribina za roditelje
27.9.2012.

U četvrtak, 27.9.2012. s početkom u 18 sati, Porodično savjetovalište i OŠ“Sokolje“ upriličili su Tribinu za roditelje u prostorijama škole. Tema je bila „Unutrašnje motivacija djece – kako je poticati unutar porodice“, a prezentatori su bili certificirani porodični savjetnici.

Historijski čas
27.9.2012.

Povodom obilježavanja Marša mira pod nazivom Stazama Druge viteške, 20 učenika naše škole i nastavnik Eldin Crnčević  prisustvovalo je historijskom času upriličenom na lokalitetu Briješće brda.

Svečani prijem prvačića
3.9.2012.

Povodom prijema prvačića nastavnici i učenici naše škole organizovali su prigodnu svečanost. Svečanosti su prisustvovali nastavnici, roditelji i predstavnici Općine Novi Grad – Tajib Delalić i Fahra Zvizdić.

PROJEKTI

„Sigurnost djece na internetu“
16.05.2013.

U okviru projekta „Sigurnost djece na internetu“ nastavnici predmetne nastave su u četvrtak, 16.maja 2013.godine organizovali završnu manifestaciju. Pored brojnih roditelja i učenika, bili su prisutni i predstavnici Općine Novi Grad, MUP-a KS, Udruženja „Duga“ i „Emmaus“, Centra za mentalno zdravlje koji su se prigodnim riječima i obratili skupu.

Projekat: „Svjetski dani u Sarajevu“
09.05.2013.

Aktiv razredne nastave je u četvrtak, 9.5.2013. u 18 sati realizovao projekat pod nazivom „Svjetski dani u Sarajevu“.
Kroz temu „Svjetski dani u Sarajevu“ profesori razredne nastave sa roditeljima i učenicima su obilježili:
Svjetski dan zdravlja – 7.4. Aktiv prvog razreda
Svjetski dan muzeja – 18.5. Aktiv drugog razreda
Nedjelja bezbjednosti na putevima – od 23.4. do 29.4. Aktiv trećeg razreda
Svjetski dan pozorišta –  27.3. Aktiv četvrtog razreda
Međunarodni dan dječije knjige – 23.4. Aktiv petog razreda

S policijom u kino
01.02.2013.

U okviru Projekta „S policijom u kino“ u petak, 01.02.2013. prva grupa naših učenika je u kinu Cinema City gledala film „Asterix i Obelix“. Preostale dvije grupe film će gledati 18.2.2013. i 27.2..2013. Prevoz za učenike obezbijedila je Policija KS, kao i pratnju do kina i nazad.

Projekat „Zajedno do uspjeha“
13.11.2012.

U našoj školi je počela realizacija Projekta „Zajedno do uspjeha“ u suradnji sa KJU Porodično savjetovalište. U Projekat su uključeni učenici, nastavnici i roditelji, koji će kroz  6 radionica pokušati ostvariti cilj, a to je poboljšanje komunikacije ova tri ključna faktora odgojno-obrazovnog procesa.

Vezani članci

Vezani članci