Likovna radionica “Sloboda u srcu”
18.6.2019.

Članovi naše Likovne sekcije koju vodi nastavnica Lejla Fehratović su učestvovali u likovnoj radionici koju je organizovalo Udruženje ekologa ,,Arboretum”, koji inače imaju veoma dobru saradnju sa našim mladim ekolozima. Učestvovalo je preko pedeset učenika iz 4 osnovne škole: OŠ “Vladislav Skarić”, OŠ “Sokolje”, OŠ “Safvet-beg Bašagić” i OŠ “Isak Samakovlija”.

Kampanja ,,Moja kosa, tvoja kosa”
18.6.2019.

Učenice naše škole: Berna, Nur, Ajla i Nejla su danas donirale svoju kosu i učestvovale u kampanji ,,Moja kosa, tvoja kosa”. Učenice je predvodila učiteljica Emina Baručija -Subašić.Sve pohvale za hrabrost i dobročinstvo ovih naših djevojčica, velikih humanista.

Posjeta kinu Općine Novi Grad
18.6.2019.

Učenici drugog razreda su sa svojim učiteljicama posjetili kino Općine Novi Grad i gledali dječiji film ,,Tajne kućnih ljubimaca”.

Posjeta ”Domu oslobodilaca”
17.6.2019.

Učenici VI razreda naše škole, u pratnji nastavnica Lejle Herak i Nadžide Konaković posjetili su “Dom oslobodilaca” na brdu Žuč . Učenici su ovom prilikom pogledali stalnu izložbenu postavku „Memorijal Dom oslobodilaca brdo Žuč“ koja je realizovana u saradnji sa JU „Muzej Sarajeva“, a u sklopu koje su izloženi eutentični eksponati, ostaci granata, čahura, oružja i drugih predmeta. Učenici su poslušali predavanje o mjestu gdje je vođena jedna od velikih, slavnih i teških bitki za odbranu grada Sarajeva.

Svečanost povodom obilježavanja Dana škole
11.6.2019.

U OŠ “Sokolje” organizovana je svečanost povodom obilježavanja Dana škole. Svečanost pod nazivom “Ima nešto od srca do srca…”  je posvećena još jednoj generaciji maturanata koju s ponosom ispraćamo. Svečanosti su prisustvovali roditelji, direktori sarajevskih osnovnih i srednjih škola, predstavnici MZ “Sokolje”, predstavnici PPZ-a, predstavnici Općine Novi Grad, predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade,  te drugi gosti i prijatelji škole.

Edukacija kroz planinarsku školu
9.6.2019.

Članovi Planinarske sekcije koju vodi nastavnik, Zijad Okanović, su se pridružili učenicima ostalih novogradskih škola, te boravilli na planini Trebević. Ta posjeta je bila u okviru projekta ,,Planinarska družina – edukacija kroz planinarsku školu”. Obzirom da naša domovina obiluje prirodnim ljepotama, želja je da naši učenici bolje upoznaju naše planine širom naše domovine. Realizacijom projekta škole planinarenja omogućava se učenicima boravak na planinskom zraku, gdje imaju priliku na poseban način osjetiti prirodne ljepote i sve pozitivno što imaju naše planine, također imaju priliku da se druže i da na zanimljiv način zavole prirodu i zdrav život.

No plastic challenge
29.5.2019.

22. 5. – 5. 6. 2019. g. pokrenut je No plastic challenge. Ponuđeno je 15 ekogestova za 15 dana da bi se smanjila potrošnja plastike i izvršio uticaj na proizvođače.
Učenici VIII razreda naše škole, zajedno sa nastavnicom Lejlom Podbićanin, uzeli su učešće u challenge-u odabirom jednog od 15 ekogestova: zamijenimo plastične kese platnenim vrećama, želimo biti ambasadori bez plastike. Podržali su održivost revijom i izazovom da ostali učine isto.

Predavanje o zdravoj hrani
24.5.2019.

U petak, 24.05.2019.godine predstavnica Udruženja za popularizaciju sigurne hrane, Merima Mašić, je održala predavanje učenicima V razreda o zdravoj ishrani.

DogsTrust radionice za učenike
23. 5. 2019.

DogTrust BiH realizovala je edukativne radionice za učenike od II do VI razreda, s ciljem da učenike upoznaju sa svijetom pasa, nauče o potrebama životinja i kako da budu sigurni u okolini pasa.

Predavanje o protivpožarnoj zaštiti
22.5.2019.

U okviru projekta Općine Novi Grad o protivpožarnoj zaštiti “Oprezni i spremni”, uposlenicima naše škole je održano prigodno predavanje o zaštiti od požara. Predavači su bili Elvis Hodžić i Adnan Poljo.

Posjeta Tunelu spasa
6.5.2019.

Učenici osmog razreda naše škole, u pratnji razrednika, su posjetili Spomenički kompleks “Tunel D-b”, poznat kao “Tunel spasa”, gdje su imali priliku vidjeti improvizirani objekat koji je tokom agresije na našu zemlju značio život za stanovnike opkoljenog Sarajeva i saznati više informacija o dešavanjima iz tog perioda.Učenici su pogledali i autentične rekvizite korištene u ratnom periodu, a održano je i predavanje o značaju tunela za preživljavanje i opstanak građana i odbranu grada Sarajeva tokom agresije.Posjeta je realizirana u sklopu projekta “Dani otvorenih vrata Spomeničkog kompleksa – Tunel spasa”, a prijevoz za učenike organizirala je Općina Novi Grad Sarajevo.

Izlet u Mostar
4.5.2019.

U subotu, 04.05.2019.god. učenici IV -1 sa svojom učiteljicom, Erminom Veladžić, su išli na jednodnevni izlet u Mostar. Putovali su vozom,tako da su uživali u prirodnim ljepotama hercegovačkog kraja. Prošetali su Mostarom, te obišli Stari most i druge kulturno-historijske spomenike. Posjetili su Muzej žrtava rata i genocida 1992.-1995.god.,te su imali priliku vidjeti razne predmete koji su se koristili u ratu. Učenici su kroz igru i smijeh proveli jedan divan dan. Puni pozitivnih utisaka vratili su se u Sarajevo.

Izlet za učenike
26. 4. 2019.

Za učenike od VI do VIII razreda organizovan je jednodnevni izlet. Učenici VI razreda su posjetili Mostar, Počitelj i vodopad Kravice. Učenici VII razreda su posjetili Jajce i Travnik, dok su učenici VIII razreda posjetili Tuzlu i Gradačac.Obišli su sa svojim nastavnicima kulturno-historijske spomenike i proveli jedan divan dan uživajući u prirodnim ljepotama naše domovine.

Manifestacija “Sevdisalo srce moje, mom Sarajevu pripalo je”
25. 4. 2019.

Povodom Dana grada Sarajeva, u našoj školi je  održana manifestacija pod nazivom “Sevdisalo srce moje, mom Sarajevu pripalo je”. U središtu manifestacije bio je biser našeg nasljeđa – sevdalinka. Učenici naše škole u saradnji sa nastavnicom Erminom Veladžić predstavili su bogat program. Gostima su se predstavili i članovi naše folklorne sekcije koju vodi gospođa Alma Maksić.

Obilježavanje Dana planete
22.4.2019.

Dan planete Zemlje su obilježili članovi sekcije Mladi ekolozi. Oni su dobrovoljno, uz saglasnost roditelja, sa učiteljicom Zulejhom Kopić i sa članovima Mjesne zajednice Naselje heroja Sokolje i Mjesne zajednice Zabrđe učestvovali u akciji čišćenja užeg područja Naselja heroja Sokolje i naselja Zabrđe.Vrijedni učenici pozivaju sve da slijede njihov primjer,jer se svi trebamo boriti za čišću i zdraviju životnu sredinu.

Humani gest
13.4.2019.

Pet djevojčica iz naše škole doniralo je kosu za oboljelu djecu. Ponosni smo na naše djevojčice, male, ali sa velikim srcem.

Obilježavanje Svjetskog dana voda
22.3.2019.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, kompanija Vitinka organizovala je edukativne radionice na temu zaštite voda za mališane u našoj školi. Programom su obuhvaćeni učenici drugog razreda, koji su kroz igru i zabavu, učili koliko nam je voda važna i kako je trebamo čuvati i štediti.
Učenici VII I IX razreda sa nastavnicom Lejlom Podbićanin obilježili su ovaj datum kroz radionicu, te na taj način skrenuli pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Svjetski dan osoba sa Down sindromom
21.3.2019.

Datum 21. mart simbolizira 3 hromozoma na 21. paru, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Down Syndrome International službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, što je UN prihvatio 10. novembra 2011. godine i time iskazao svoju podršku zaštiti prava osoba s tim sindromom u cijelom svijetu.
Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, simbol različitosti i posebnosti, stoga danas ljudi širom svijeta oblače upravo šarene čarape kako bi iskazali podršku borbi osoba s Down sindromom da se što bolje integriraju u društvo.
U nadi da ćemo skrenuti pažnju na sve probleme sa kojima se sureću ove osobe, te potaknuti zajednicu na veće razumijevanje i poboljšanje njihovog položaja u društvu, kolektiv OŠ „Sokolje”, zajedno sa učenicima, obilježio je Svjetski dan osoba sa Down sindromom, oblačeći različite, šarene čarape, kao simbol različitosti i podrške osobama sa Down sindromom.

Škola skijanja
15.3.2019.

15.3.2019. uspješno je završena Škola skijanja. Učenici VI razreda naše škole pohađali su školu skijanja, u okviru projekta Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. U toku petodnevne obuke učenici su imali priliku da nauče osnovne tehnike skijanja i usavrše svoje skijanje.

Obilježavanje 8. marta
8.3.2019.

Povodom 8. marta – Dana žena,u holu nase škole realizovana je likovno-kreativna radionica. Održano je kratko predavanje o važnosti ovog datuma s ciljem razvijanja svijesti o važnosti uloge žene u društvu kao i ravnopravnosti polova. Učenici su u manjim grupama sa nastavnicama: Selmom Hamzakadić, Lejlom Fehratović, Mersihom Kuko, Erminom Uštović i Eminom Baručija-Subašić kroz likovni i kreativni rad pokazali zašto je njima ovaj datum važan i na koji način ga oni obilježavaju na časovima. Učenički radovi bit će dio školske izložbe “Žene – pokretačka snaga”

Priredba povodom Dana nezavisnosti
28.2.2019.

Povodom Dana nezavisnosti u našoj školi održana je prigodna svečanost pod nazivom “Ne bude li Bosne, tada nece biti ni nas”. Svečanosti su prisustvovali  učenici, roditelji, nastavnici, te prijatelji i gosti škole.

Konkurs za najbolji likovni i literarni rad povodom Dana nezavisnosti
27.02.2019.

Povodom Dana nezavisnosti u školi je raspisan konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu „Moja domovina”.

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:
1. mjesto Poljak Lamija IX-2
2. mjesto Bahtanović Amina  VII-2
3. mjesto Hećo Ajla VIII-2

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:
1. mjesto Žunić Merjem  IV-3
2. mjesto Ćesko Nermin  II-4
3. mjesto Piknjač Mirza III-1

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:
1. mjesto Fakić Muzafera  VIII-2
2. mjesto Mehović Asmir  VIII-1
3. mjesto Vatreš Medžida VII-3

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:
1. mjesto Andelija Nejla IV-3
2. mjesto Alajbegović Amila  II-4
3. mjesto Ćatić Senina  V-2

Obilježavanje Međunarodnog dana  prevencije vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica
27.02.2019.

Učenici naše škole i ove godine obilježili su Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“.  Zajedno sa nastavnicom Lejlom Podbićanin, učenici su kroz različite aktivnosti obilježili ovaj dan, čiji je zvanični slogan ove godine „Prijateljstvo svima odlično stoji”:

1.  Radionica na temu Naj friend
Učestvovali su svi učenici VIII razreda. Anonimno smo birali najboljeg druga, uz obrazloženje zašto je baš on najbolji.
Naj friend za
VIII1 Asmir Mehović
VIII2 Danin Škulj
VIII3 Minela Grabovica
VIII4 Ajla Mirvić
čestitamo im!

2. Učenici su pripremili kratko predavanje o nasilju

3. Učenici su pogledali kratki film o nasilju “Ti nisi sam/sama”

4. Učenici su kroz radionicu proširili znanja o tome kako da se zaštitie od nasilja na internetu i šta učiniti ako se nađu u ulozi žrtve nasilja.
Učenici naše škole su kroz aktivnosti i slogan : “Bullying may not start with you, but you can end it” imali za cilj da podignu svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

#pinkshirtday
#prijateljstvosvimaodlicnostoji
#danruzicastihmajica

Obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele I liječene od raka
15.02.2019.  

Učenici IX i VIII razreda, sa nastavnicom Lejlom Podbićanin, obilježili su Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Imali su za cilj izražavanje podrške djeci i adolescentima u borbi sa ovom bolešću. Simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Učenici su istakli najčešće kategorije raka u djetinjstvu. Obilježavanje ovog dana ujedno je i sjećanje na našu dragu učenicu Inelu Ćesko koja je izgubila bitku sa opakom bolešću. Njena prerana smrt neka bude opomena za razumijevanje problema djece oboljele od raka i potreba za pravednijim i boljim tretmanima i brizi o svoj djeci koja boluju od raka širom svijeta.

Svečana ceremonija otvaranja EYOF-a
10.02.2019.

Učenici naše škole, u pratnji nastavnika,  su u nedjelju, 10. februara 2019. godine prisustvovali svečanoj ceremoniji otvaranja 14. Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase.

Edukacija “Vegas Movie Studio”
31.1.2019.

U prostorijama Centra za promociju civilnog društva, 30.1.2019. održana je edukacija “Vegas Movie Studio” . Naši učenici: Briga Bakir, Kljaić Edah i Pašalić Sarah, u pratnji nastavnice Armine Bukvić prisustvovali su edukaciji. Cilj edukacije bio je da članove upozna sa osnovnim alatima za editovanje video snimaka kao što su alati za selektovanje, alati za dodavanje titlova, rad sa tranzicijama i slično.

Gostovanje nastavnika JU OŠ „Sokolje” u programu TV kuća
16.1.2019.

Nastavnici naše škole: Ferizata Hadžović, Arijana Alispahić, Idmira Duran, Aldin Kozić, Armina Bukvić i Lejla Podbićanin gostovali su u programu N1, TVSA i NovaBiH gdje su predstavili inovativnu praksu koju realizuju u školi.

Dodjela novogodišnjih paketića učenicima drugog razreda
28.12.2018.

U okviru donacije People for Children našoj školi, koju je realizovala nastavnica Ferizata Hadžović, učenicima drugog razreda su dodjeljeni novogodišnji paketići.

Sajam matematike u OŠ “Sokolje”
24.12.2018.

U OŠ “Sokolje” održan je prvi Sajam matematike, čiji je cilj širenje ljubavi prema matematici i otkrivanje katkad zaboravljene zabavne strane matematike, popularizacija matematike među mladima, razvoj vještina cjeloživotnog učenja. Sajam matematike obuhvata skup aktivnosti u kojima će učenici zajedno sa nastavnicima aktivno učestvovati, zaigrati matematičke igre, otkriti prisutnost matematike u umjetnosti kroz likovne radionice. Sajam stavlja akcenat na učenike koji su osmislili i realizovali igre koje su prožete matematičkim sadržajem. Realizatori Sajma su učenici sedmog i osmog razreda sa nastavnicom Idmirom Duran.

Edukacija ,,Lopov uvijek bude otkriven”
21.12.2018.god.

Učenici VI razreda su učestvovali u edukaciji ,,Lopov uvijek bude otkriven”. Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, Jedinica za specijalističku podršku MUPKS i Specijalne policijske jedinice FUP-a su posjetili našu školu i razgovarali sa našim učenicima. Glavni cilj je edukacija učenika osnovnih škola o prevenciji kriminaliteta, zatim poticanje svijesti kod učenika da se nezakoniti i nedopušteni oblici ponašanja ne isplate. U demonstraciji su policijski službenici uključili i službene policijske pse. Zahvaljujemo se MUP-u Kantona Sarajevo i Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a.

Posjeta instucijama kulture
18 .12. 2018. god.

U organizaciji Općine Novi Grad , 95 učenika sedmog razreda  naše škole, u pratnji nastavnika Nihad Aljović, Aldin Kozić, Lejla Podbićanin i Idmira Duran, posjetili su Brusa bezistan, Gazi-Husrev begovu biblioteku, Bošnjački institut i Zemaljski muzej.. Cilj posjete je podizanje svijesti učenika o prošlosti Sarajeva i upoznavanje sa njegovim kulturno-historijskim naslijeđem.

Trening “Rad sa djecom sa poteškoćama”
10. – 14. 12. 2018.

U našoj školi održan je četverodnevni trening za 20 nastavnika na temu „Rad sa djecom sa poteškoćama“. Realizatori treninga bili su Arijana Alispahić i Idmira Duran.

Međunarodni dan planina
11.12.2018.

Članovi sekcije ,,Mladi ekolozi” su na prigodan način obilježili Dan planina. Članica sekcije, Amina Bahtanović, je pripremila predavanje i prezentaciju o planinama učenicima nižeg uzrasta, članovima sekcije. Učenici su pažljivo pratili i ponovo se podsjetili koliko su nam planine bitne i koliko je važno da ih čuvamo.

Klub streljaštva
7.12.2018.

U saradnji sa streljačkim klubom i kasarnom ,,Rajlovac” 20 učenika naše škole VIII i IX razreda je u periodu od 03.12. do 07.12. prošlo obuku u streljaštvu. Učenici su uživali tokom obuke. Imali su priliku da nauče tajne streljačkog sporta, da pucaju iz vazdušne, serijske puške, uz nadzor instruktora streljačkog kluba.

Hour of Code
6.12.2018.

Učenici VI razreda naše škole, u pratnji nastavnica Merime Kardaš i Armine Bukvić posjetili su Centar za promociju civilnog društva gdje su dali svoj doprinos kroz učešće u najvećem edukativnom događaju na svijetu – Sat kodiranja (The Hour of Code). Hour of Code je globalna edukativna akcija američke neprofitne organizacije CODE.ORG namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava. Učenici će prenijeti svoja znanja i iskustva vršnjacima, te ih motivisati da se uključe u aktivnosti u okviru sedmice kodiranja.

Radionice “Nasilje u školi”
3. 12. 2018.

Tokom mjeseca novembra, Aida Isanović, socijalni radnik škole, realizovala  je  radionice za učenike VI -VIII  razreda. Teme radionica su  bile: “Nasilje i vrste nasilja”,  “Kako djeca treba da se ponašaju u situaciji kada su izložena nasilju” i “Faktori koji utiču na nasilje kod djece”. Cilj radionica je bio: prepoznati nasilje među vršnjacima, kako reagovati na nasilna ponašanja i nenasilno rješavanje sukoba.

Radionica za učenike šestog razreda “Vršnjačka podrška”
28.11.2018.

Nastavnici naše škole: Arijana Alispahić, Idmira Duran, Lejla Herak i Armina Bukvić realizovali su radionicu za učenike šestog razreda na temu: Vršnjačka podrška za djecu sa poteškoćama.

Priredba povodom Dana državnosti
23.11.2018.

Povodom obilježavanja 25.novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi održana je prigodna svečanost pod nazivom “Kad kažeš Bosna, srca su puna…”. Svečanosti su prisustvovali učenici, roditelji i nastavnici.

Konkurs za najbolji likovni i literarni rad povodom Dana državnosti
22.11.2018.

Povodom Dana državnosti u školi je raspisan konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu „Bosna I Hercegovina kakvu ja želim“.

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Pandža Zerina IX-2
2. mjesto Poljak Lamija  IX-2
3. mjesto Klapuh Benjamin VII-3

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Memić Lamija, Sinanović Naida i Omeragić Nejla  IV-2
2. mjesto Sadiković Zerina   III-3
3. mjesto Kapur Ahmed III-2

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Salčin Amina  IX-2
2. mjesto Andelija Ajla  IX-2
3. mjesto Ramić Ajla  IX-2

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Isaković Hena IV-3
2. mjesto Alajbegović Amina i Alajbegović Amila  II-4
3. mjesto Dragović Ilhana  I-3

Posjeta Memorijalnom centru Potočari
20. 11. 2018.

Učenici IX razeda naše škole, u organizaciji Općine Novi Grad, posjetili su memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Učenici su u Spomen sobi pogledali film o Srebrenici. Nakon toga posjetili su grad Srebrenicu i Muzej grada Srebrenice.

Dječiji parlament
20.11. 2018.

Učenici naše škole prisustvovali su manifestaciji „Grad po mjeri djeteta” u Općini Novi Grad, na kojoj je predstavljen Akcioni plan za djecu Općine Novi Grad Sarajevo za period 2018-2020. god.

Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta
20. 11. 2018.

Povodom Međunarodnog dana djeteta učenici i nastavnici  OŠ “Sokolje” Sarajevo pridružili su se Unicef kampanji “#GoBlue koja promovira dječija prava. Učenici su postavili i svoju izložbu fotografija i radova koji za njih predstavljaju #SretnoDjetinjstvo.

Dabar informatičar 2018.
16.11.2018.

Učenici naše škole od VI-IX razreda učestvovali su u  Izazovu Dabar Informatičar 2018 u BiH koji se održao od ponedjeljka 5. novembra do petka 16. novembra ove godine.

Dabar informatičar uvodi učenike svih uzrasta, od 8 do 18 godine, u kompjutaciono razmišljanje i osnovne koncepte računarskih nauka. Učenicima je omogućeno da online, tokom 45 minuta, rješavaju interaktivne i zanimljive zadatke. Svaki zadatak na svoj način predstavlja jedan osnovni koncept informatike.

Dani sporta za učenike III i IV razreda
16. 11. 2018.

U našoj školi realizovana je manifestacija “Dani sporta 2018/2019” za učenike III i IV razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali spretnost i vještine. Kroz ovo sportsko druženje učenici su naučili mnogo o sportu,sportskom ponašanju, drugarstvu, takmičenju, timskom radu, te dobili diplome i prigodne poklone.

Predavanje o opasnostima od mina
13.11.2018.

Tim iz EUFOR-a i Oružanih snaga BiH održao je predavanje učenicima VIII razreda o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Predstavljene su i makete istih, te putem video prezentacije saznali su mnoge korisne informacije, a pripadnici EUFOR-a dali su im dodatno objašnjenje.

Dani sporta za učenike I i II razreda
9.11.2018.

U našoj školi realizovana je manifestacija “Dani sporta 2018/2019” za učenike I i II razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali spretnost i vještine. Kroz ovo sportsko druženje učenici su naučili mnogo o sportu,sportskom ponašanju, drugarstvu, takmičenju, timskom radu.

Humanitarna akcija
8.11. 2018.

Učenici naše škole opet su pokazali humanist i prikupili slatkiše za djecu migranata u okviru Merhametove akcije “Dajem slatkiš za tvoj osmijeh”

Historijski čas
27.10.2018.

Povodom obilježavanja “Bitke za tenkove”, učenici IX razreda naše škole,  u pratnji nastavnice Lejle Herak prisustvovalo je historijskom času upriličenom na Dujmovskim brdima-Općina Trnovo.

Dan Ujedinjenih nacija
26.10.2018.

Povodom 73. obljetnice osnivanja Ujedinjenih nacija, učenici naše škole Zerina Pandža, Emina Kustura, Lamija Cocalić, Harun Honić, Dalila Čovrk, Adem Lagumdžija, Ajdin Kreštalica i Eldar Sulejmanović,  u pratnji nastavnika Arijane Alispahić, Lejle Podbićanin, Aldina Kozića i Zulejhe Kopić posjetili su UN House. Učenici su se predstavili sa dva filma. Prvi film je urađen na temu ,,Okoliš do 2030.godine”, a drugi na temu ,,Inkluzivno i pošteno društvo za sve do 2030. godine”. Učenike je pozdravila Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini sa kojima je   razgovarala o budućnosti i ciljevima održivog razvoja.

Planinarenje za učenike sedmih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo
13. i 20.10.2018.

Učenici naše škole učestvovali su u projektu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Planinarenje za učenike sedmih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo. Učenici VII-1 13.10.2018. posjetili su Bjelašnicu, a 20.10. 2018. učenici VII-2 planinarili su na Ormanj.
Partneri u projektu su bili  Planinarski savez Federacije BiH, Komisija za vodiče PS FBiH,GSS stanica Sarajevo.

Rad policije u zajednici
9.10.2018.

U utorak, 09.10.2018.god. u prostorijama naše škole pripadnici IV Policijske uprave Općine Novi Grad su održali predavanje i radionicu ,,Djeca u saobraćaju” za učenike I razreda. Naši učenici su imali priliku da nauče mnogo o bezbijednosti u saobraćaju. Zahvaljujemo se IV Policijskoj upravi Novi Grad.

Svjetski dan učitelja
5.10.2018.

Povodom Svjetskog dana učitelja u školi je raspisan konkurs za najbolji likovni i literarni rad na temu: „Moj učitelj“

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

 1. Hamzić Hana  IV-1
 2. Hasović Amna III-3
 3. Kolašinac Hana V-3

U kategoriji viših  razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

 1. Bahtanović Amina  VII-2
 2. 2. Klapuh Benjamin VII-3
 3. Hadžavdija Adna VII-3

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

 1. Isaković Hena  IV-3
 2. Ćosović Ilhana II-3
 3. Baljić Berina III-2

U kategoriji viših  razreda nagrađeni za najbolji likovni  rad su:

 1. Pandža Zerina  IX-2
 2. Salčin Amina IX-2
 3. Ramić Ajla IX-2

Predškolska ustanova „Behar” u posjeti biblioteci naše škole
3.10.2018.

Povodom obilježavanja mjeseca knjige, mališani iz Predškolske ustanove „Behar”  su posjetili biblioteku naše škole. Zahvaljujemo Predškolskoj ustanovi „Behar” na predivnom druženju, te što su prepoznali značaj ovakve saradnje jer čitalačke navike se razvijaju u najmlađem dobu.

Svečano otvorenje 8. sportske igre „Oaze”
3. 10. 2018.

U okviru dugogodišnje uspješne saradnje OŠ ,,Sokolje” i Udruženja ,,OAZA” naši učenici su pozvani da uveličaju otvaranje 8. Sportskih igara koje organizuje ,,OAZA” -Udruženje osoba sa intelektualnim poteškoćama. Prigodna svečanost je održana u sportskoj dvorani ,,Ramiz Salčin”. Učenici su došli u pratnji pedagoga škole Aide Bešić i svojih učiteljica. Uživali su u druženju, upoznali su poznatog sportistu, Amela Tuku. Svi zajedno su zaželjeli uspjeh takmičarima u takmičarskim disciplinama: nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP – program za osobe sa višestrukim smetnjama koje se održavaju do 6. oktobra.

Posjeta u okviru projekta “Zanimanja ljudi u našoj domovini-IV dio”
28. 9. 2018.

Učenici V razreda,  sa učiteljicama su posjetili Tešanj i Jelah. Tešanj je grad u kojem se industrija razvija vrlo brzim tempom, fabrike rade za svjetsko tržište. U okviru ove posjete obišli su fabriku za obradu nehrđajućih metala ,,AJANOVIĆ INOX”, fabriku za preradu kože,,KOTEKS” i piceriju ,,ROMA” .U okviru ovih posjeta učenici su naučili kako od sirovine nastaje gotov proizvod.Zahvaljujemo se direktorima Ajanović Dženanu, Ajanović Ekremu, Hodžić Dženani, Sejdić Harisu, Karahodžić Adisi i Rizvanović Ifetu na divnom dočeku naših učenika. Također, naši učenici su posjetili staru čaršiju, Gradinu i Eminagića konak. Hvala direktoru muzeja Prnjavorac Ernadu i kustosu Nedžadu. Učenici 5.razreda su proveli jedan divan dan , naučili su puno toga o industriji i historiji tešanjskog kraja.

Obilježavanje Svjetskog dana tablice množenja
28.9.2018.

Svjetski dan tablice množenja (WMTD – World Multiplication Table Day) se obilježava posljednjeg petka u septembru, koji je ove godine 28. dan u mjesecu. Učenici osmog i sedmog razreda naše škole su zajedno sa nastavnicom matematike Duran Idmirom, obilježili ovaj dan organizovanjem radionice, pod sloganom “Math challence”, gdje su učenici imali priliku igrati razne “modifikovane”društvene igre, online igre i sl., te osvojiti i neke nagrade. Glavna svrha događaja je popularizirati zabavne oblike učenja matematike. Radionicu su posjetili mnogi učenici naše škole, te su kroz igru i zabavu podsjetili da “matematika nije bauk”.

Škola plivanja
27.9.2018.

U okviru projekta Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo “Škola plivanja” učenici četvrtog razreda naše škole dobili su na poklon Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom i knjižicom autora Kazazović Elvira i Vranešić-Hadžimegmedović Damire, u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu.

Škola u prirodi
17. 9. – 22. 9. 2018.

Škola u prirodi za učenike IV razreda realizovana je u Šabićima, općina Trnovo.

Posjeta spomen – obilježju u naselju Vitkovac
17.9.2018.

Učenici naše škole u pratnji nastavnika Zijada Okanovića i Safeta Višnjića posjetili su u naselju Vitkovac  spomen – obilježje izgrađeno u znak sjećanja na djecu ovog naselja ubijenu tokom agresije na našu zemlju. Na spomen – obilježju poleženo je cvijeće i odata počast nevino ubijenoj djeci s ovog područja, nakon čega su učenici osnovnih škola „Umihana Čuvidina“, „Fatima Gunić“, „Behaudin Selmanović“ i „Sokolje“ izveli prigodan program, a potom je u organizaciji fudbalskog kluba „Biser“ odigrana i revijalna utakmica.

Izlet u okviru projekta “Planinarske družine-edukacija kroz planinarsku školu”
15.9.2018.

Učenici naše škole,članovi planinarske sekcije, su učestvovali u realizaciji III izleta u okviru projekta ,,Planinarske družine – edukacija kroz planinarsku školu 2018.god.” koji finansira Općina Novi Grad. Na izletu je bilo prisutno 340 učesnika, od toga 300 polaznika škole i 40 planinara PSD ,,Zlatni ljiljan”. Okupljanje i polazak je bio na Babinom dolu, odakle se prva napredna grupa preko Štinog dola – Kuće spasa ispela na vrh opservatorij(2.067 mnv) pod vodstvom profesora Dagude Armina i vodiča Bašalije Sulejmana. Druga početna grupa, također preko Šitnog dola-Kuće Spasa ispela se na vrh Javorak (1.687 mnv) sa vodičem pravca Kurtović Edinom. Učenici su imali kratka predavanja na teme: Skijaški centar Bjelašnica, Geografska i topografska orijentacija, Opasnosti u planini, Okoliš i životna sredina.

U pratnji naših učenika bili su nastavnici Zijad Okanović, Lejla Podbićanin i Armina Bukvić.

Svečani prijem prvačića
3.9.2018.

Povodom prijema prvačića nastavnici i učenici naše škole organizovali su prigodnu svečanost. Svečanosti su prisustvovali nastavnici, roditelji i predstavnici Općine Novi Grad.

Vezani članci

Vezani članci