Historijski čas
8.6.2012.

Povodom obilježavanja Bitke na brdu Žuč i Dana Općine Novi Grad Sarajevo, 40 učenika VIII/9 naše škole prisustvovalo je historijskom času upriličenom na brdu Žuč.

Mirni protesti zbog tragične smrti učenika OŠ “Behaudin Selmanović”
8.6.2012.god.

Učenici i nastavnici naše škole pridružili su se učenicima OŠ “Behaudin Selmanović” i OŠ “Dobroševići” na mirnim protestima zbog pogibije učenika 4. razreda OŠ “Behaudin Selmanović”, Hamze Marevca. Učenici su mirno protestvovali tražeći da nadležni osiguraju bezbjednost  svakom djetetu.

Dan škole
7.6.2012.god.

Zbog tragične pogibije učenika OŠ “Behaudin Selamnović” Hamze Marevca planirana svečanost povodom obilježavanja zajedničkog  Dana škole OŠ “Sokolje”, OŠ “Behaudin Selmanović” i OŠ “Dobroševići” je odgođena. Direktor OŠ “Sokolje” je proglasio učenika generacije i ponose generacije školske 2011/2012.godine.

Bašić Naida- ponos generacije
Čelik Aldin-ponos generacije
Ćebo Amina – ponos generacije
Kukuljac Erna- ponos generacije
Đozo Armin- ponos generacije
Karaman Adis- ponos generacije
Omeragić Elvedina – ponos generacije
Kadrić Vedad- ponos generacije
Zornić Semir- ponos generacije
Zimić Haris- ponos generacije

Učenik generacije za školsku 2011/2012.god. je ČAUŠEVIĆ AZUR

Proglašenju su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, predstavnici PPZ-a, predstvanici Općine Novi Grad, predstavnici MZ „Naselje Heroja Sokolje“, predstavnici Vijeća roditelja, zastupnici općinskog vijeća,  kantonalne skupštine i federalnog parlamenta, direktori sarajevskih škola, te mnogobrojni gosti i prijatelji škole.

Proglašenje najuspješnijih
6.6.2012.god.

U našoj školi povodom završetka školske godine i ispraćaja  generacije maturanata predstavljeni su ponosi i učenik generacije, proglašene najuspješnije sekcije, dodijeljena priznanja najuspješnijim učenicima i nastavnicima u školskoj 2011/2012. godini. Proglašeni su i sportista i sportiskinja OŠ “Sokolje” za školsku 2011/2012. godinu.

Izlet za učenike
23. 5. 2012.

Za učenike od V do VIII razreda organizovan je jednodnevni izlet. Peti razredi bili su na vodopadu Kravice, u Blagaju i Mostaru. Učenici šestog razreda obišli su Travnik i Jajce. Učenici VII i VIII/9  razreda posjetili su Tuzlu i Gradačac. Za učenike osmog razreda organizovana je posjeta Srebrenici i Memorijalnom centru Potočari.

„Mirovni događaj“
17.5.2012.

U JU OŠ “Sokolje“ je realizovan  „Mirovni događaj“ u okviru sedmice mira. Pozvani su roditelji i predstavljena je prezentacija koju su uradili učenici VIII razreda na temu „Koncept jedinstva – zakon jedinstva“. Poslije prezentacije, vođena je kratka diskusija između učenika, roditelja i nastavnika na datu temu. Na kraju, hor naše škole je izveo jednu numeru za učesnike „Mirovnog događaja“.

Maturantska ekskurzija
14.5. – 18.5.2012.god.

Za učenike osmih razreda organizovana je ekskurzija. 58 učenika naše škole  u pratnji svojih razrednika bili su na kružnom proputovanju Sarajevo – Travnik – Sanski most – Plitvička jezera – Trogir – Dubrovnik – Neum – Sarajevo

Posjeta muzejima
11.5.2012.

13 učenika historijske sekcije u pratnji profesorice Melike Šarić posjetili su Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Muzej Alije Izetbegovića. U okviru ove posjete učenici su učestvovali i u radionici “Život i djelo Alije Izetbegovića”

Projekat OŠ “Sokolje” “Porodica i škola”
10.5.2012.

U našoj školi prezentovan je projekat “Porodica i škola” koji su realizovali nastavnici i učenici.  Cilj projekta je ukazati na to da je porodica temelj današnjeg društva,  te podsjetiti na važnost saradnje škole i porodice i razvijanja partnerskog odnosa. Na ovaj način obilježen je i Međunarodni dan obitelji. Prezentaciji projekta prisustvovali su učenici, nastavnici i roditelji.

Projekat OŠ “Sokolje” “Kapljice života”
26.4.2012.

Naša škola prezentovala je projekat “Kapljice života” koji su realizovali nastavnici i učenici.  Cilj projekta je ukazati na vodu kao temelj života, te podsjetiti na važnost zaštite vode.
Na ovaj način obilježen je i Dan planeta Zemlje. Prezentaciji projekta prisustvovali su učenici, nastavnici i roditelji.

Neposredni susret sa piscima u našoj školi
25.4.2012.

U našoj školi gostovali su pisci Muhidin Šarić, Almir Zalihić i Šeća Sejfić. Učenici naše škole, kroz druženje i razgovor, upoznali su se sa književnicima i njihovim književnim stvaralaštvom. I učenici su se predstavili sa svojim literarnim radovima.

Posjeta sajmu knjige
18.4.2012. god.

16 učenika naše škole u pratnji nastavnice Edise Čolaković-Alajmović  posjetilo je 24. Međunarodni sajam knjiga i učila u Skenderiji.

Veče sevdaha
6.4.2012.

Povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva u našoj školi održana je manifestacija pod nazivom “Sevdisalo srce moje, mom Sarajevu pripalo je.” Učenici naše škole interpretirali su sevdalinke. Veče sevdaha uveličali su svojim gostovanjem Andrija Števanić, Subhija Šehović i Bahrija Hadžialić.

Svjetski dan Down sindroma
21.3.2012.

Udruženje Život s Down sindromom  obilježilo je Svjetski dan Down sindroma 21. mart,  na jedinstveni način – organizacijom Sajma ideja inkluzije.Na Sajmu su učestvovali i učenici i nastavnici naše škole, predstavljajući projekat i kampanju “Škola za sve” kojim je promovisana inkluzija i tolerancija.

Prezentacija projekta OŠ “Sokolje” Inkluzivna škola-škola za sve
15.3.2012.

Naša škola prezentovala je projekat “Inkluzivna škola – škola za sve” koji su realizovali nastavnici i učenici u okviru projekta Razvoj inkluzivne prakse u osnovnim školama – koraci do socijalnog uključivanja. Razvojni tim škole osposobio je 32 učenika da budu vršnjački edukatori.. Učenici su svojim vršnjacima održali pet edukativnih časova i radionica na temu uključivanja, tolerancije i prava. Na ovaj način ostvaren je opći cilj projekta, a to je edukacija učenika u promoviranju inkluzije kao oblika zajedništva, prihvatanja i razvijanja senzibiliteta prema različitostima. Učenici su osmislili i kampanju koju su promovirali u okviru javne tribine na kojoj su aktivno učešće uzele i druge novogradske osnovne škole, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Čišćenje snijega
6.2.2012.

Uposlenici naše škole aktivno su se uključili u čišćenje snijega i deblokadi prilaza školi. Čišćenje snijega bilo je teško iz razloga što je prilaz na krov nepristupačan pa su uposlenici snijeg morali skidati  kroz kupole krova u fiskulturnu salu a onda iznositi van objekta. Osim umora bilo je i zabave.

Dan dječije radosti
30.12.2011.

Učenici naše škole obilježili su Dan dječije radosti organizirajući druženje uz prigodan program

Predstava “Novogodišnja bajka”
29.12.2011.

Za učenike od I do IV razreda Putujuće pozorište u saradnji sa Udruženjem oboljelih od cerebralne dječije paralize izveli su predstavu “Novogodišnja bajka”

Posjeta učenicima “Škole u bolnici”
28.12.2011.

Uposlenici naše škole posjetili su učenike u “Školi u bolnici” i poklonili im novogodišnje paketiće. Ovim skromnim doprinosom željeli smo uljepšati ove zimske dane mališanima na Odjelu hematologije i Dječije psihijatrije. Nadamo se da će ovaj skromni gest  potaknuti i druge da unesu zraku sunca i toplinu u okruženje bolesnim učenicima.

Predstava “Nasilje”
20.12.2011.

Za učenike VII i VIII razreda četiri sarajevska glumca izvela su predstavu “Nasilje” autora i redatelja Zijaha A. Sokolovića. Predstavu implementira Fondacija lokalne demokratije Sarajevo, a pod pokroviteljstvom je UN agencija.

Prevencija narkomanije
16. 12. 2011.

Cvjetin Marić, iz  MUP-a Kantona Sarajevo, održao je u našoj školi predavanje za učenike osmog razreda o prevenciji i zaštiti od droge.

Priredba povodom Dana državnosti
24.11.2011.

Povodom Dana državnosti u našoj školi održana je prigodna svečanost pod nazivom “Domovina moja bez ikakvih je mana, srcem opjevana”
Svečanosti su prisustvovali učenici, roditelji i nastavnici.

Konkurs za najbolji likovni i literarni rad
23.11.2011.

Povodom Dana državnosti u školi je raspisan konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu „Moja domovina“.

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Aida Omanović VII-1
2. mjesto Irma Karamehić VII-4
3. mjesto Muhamed Bogilović  VII-4

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Almedin Mustafić V-1
2. mjesto Mevlida Podžić V-3
3. mjesto Amila Jakupović IV-2

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Sabina Pandža VIII-6
2. mjesto Jusuf Omerović VIII-1
3. mjesto Amir Begić VIII-3

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Almir Hajdarević V-3
2. mjesto Esma Arnautović IV-3
3. mjesto Adnan Vatreš V-1

Dani sporta za učenike III i IV razreda
22. 11. 2011.

U okviru manifestacije  “Dani sporta 2011/2012” organizovano je takmičenje za učenike  III i IV razreda. Učenici su se takmičili u četiri sportske discipline, gdje su pokazali svoje znanje i vještine. Proglašeni su i pobjednici, odjeljenja III-3 i IV-2. Sva odjeljenja dobila su diplome i prigodne poklone.

Dani sporta za učenike I i II razreda
3.11.2011.

U našoj školi realizovani su “Dani sporta 2011/20121” za učenike  I i II razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali svoje znanje i vještine. Proglašeni su i pobjednici, odjeljenja I-3 i
II-1. Sva odjeljenja dobila su prigodne poklone.

Dan jabuke
20.10.2011.

Učenici naše škole obilježili su Dan jabuke. U holu škole postavljena je izložba jabuka, proizvodi od jabuka i učenički radovi. Na ovaj način učenici žele uputiti na važnost jabuke u našoj prehrani, te predstaviti vrste i proizvode od ove izuzetno zdrave namirnice.

Svjetski dan učitelja
5.10.2011.

Povodom Svjetskog dana učitelja u školi je raspisan konkurs za najbolji likovni i literarni rad na temu : „Moj učitelj“

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:
1. Kadrić Vedad VIII-4
2. Hodžić Nejira  VIII-5
3. Karamehić Irma VII-4

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:
1. Ibrahimović Adin IV-1
2. Džakmić Saliha  V-2
3. Andelija Ajla  II-2

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:
1. Džananović Naima  III-3
2. Hozić Harun   II-3
3. Beganović Edin I-1

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:
1. Kopić Hajrudin VII-4
2. Kurtović Vildana VIII-6
3. Ćorić Nadira VI-1

Dan nevladinih organizacija
29.9.2011.

Šest učenika naše škole u pratnji dva nastavnika prisustvovali su manifestaciji Dan nevladinih organizacija sa područja Općine Novi Grad, održanoj u Vili Hadžihalilovića na Dobrinji.

Predavanje o prevenciji narkomanije
26. 9. 2011.

Za učenike IV razreda patronažne sestre Doma zdravlja Novi Grad održale se predavanje na temu: “Narkomanija-prevencija”

Kids athletic takmičenje-Miting prijateljstva 2011
23.9.2011.

Učenici naše škole učestvovali su kao predtakmičari na Mitingu prijateljstva u atletici održanom na stadionu Koševo.

Predstava za djecu
15.9.2011.

Učenici I, II i III razreda u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad pogledali su  predstavu “Mali princ” u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Eko dan “Očistimo svijet”
Akcija čišćenja školskog dvorišta
15.9.2011.

Učenici naše škole organizovali su akciju čišćenja školskog dvorišta i Mjesne zajednice. Na ovaj način dali su svoj doprinos projektu “Naše mjesto. Naša planeta. Naša je odgovornost”, te pokazali odgovornost u cilju očuvanja okoliša i stvaranja ugodnijeg mjesta za život.

Obilježavanje Dana pismenosti
8.9.2011.

Povodom Dana pismenosti 13 učenika, članova recitatorske sekcije, u pratnji nastavnice Edise Čolaković-Alajmović posjetili su plato ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Tu su se upoznali sa izradom replike Zgošćanskog stećka. Na historijskom času učenici su imali priliku vidjeti dio kulturnog i historijskog nasljeđa naše zemlje i upoznati se sa projektom “Tajna Zgošćanskih stećaka”.

Svečani prijem prvačića
1.9.2011.

Povodom prijema prvačića nastavnici i učenici naše škole organizovali su prigodnu svečanost. Svečanosti su prisustvovali nastavnici, roditelji i predstavnici Općine Novi Grad Tajib Delalić i Fahra Zvizdić.

PROJEKTI

Projekat OŠ “Sokolje” “Kapljice života”
26.4.2012.

Naša škola prezentovala je projekat “Kapljice života” koji su realizovali nastavnici i učenici.  Cilj projekta je ukazati na vodu kao temelj života, te podsjetiti na važnost zaštite vode.
Na ovaj način obilježen je i Dan planeta Zemlje. Prezentaciji projekta prisustvovali su učenici, nastavnici i roditelji.

Prezentacija projekta OŠ “Sokolje” Inkluzivna škola-škola za sve
15.3.2012.

Naša škola prezentovala je projekat “Inkluzivna škola – škola za sve” koji su realizovali nastavnici i učenici u okviru projekta Razvoj inkluzivne prakse u osnovnim školama – koraci do socijalnog uključivanja. Razvojni tim škole osposobio je 32 učenika da budu vršnjački edukatori.. Učenici su svojim vršnjacima održali pet edukativnih časova i radionica na temu uključivanja, tolerancije i prava. Na ovaj način ostvaren je opći cilj projekta, a to je edukacija učenika u promoviranju inkluzije kao oblika zajedništva, prihvatanja i razvijanja senzibiliteta prema različitostima. Učenici su osmislili i kampanju koju su promovirali u okviru javne tribine na kojoj su aktivno učešće uzele i druge novogradske osnovne škole, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Projekat Voli život-poštuj saobraćajna pravila
25.5.2011.

Profesorica razredne nastave Ermina Veladžić realizovala je sa I razredom projekat Voli život-poštuj saobraćajna pravila. Cilj projekta je edukacija o saobraćaju, odgoj i obrazovanje osnovaca za učešće u saobraćaju. Prezentaciji projekta prisustvovali su: predstavnica Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, Nihada Čolić, predstavnici JP BH Airlines, predstavnici granične policije Međunarodnog aerodroma Sarajevo, predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo, roditelji, nastavnici i drugi gosti.

Prezentacija projekta Upoznajmo se!Nacionalne manjine u BIH
15.4.2011.

U OŠ “Sokolje” održana je prezentacija škola učesnica u projektu “Upoznajmo se!Nacionalne manjine u BiH” . Prezentacija projekta okupila je osnovne škole iz Sarajeva, Konjica, Prijedora, Visokog, Zenice, Banja Luke i Gradiške koje su predstavile svoje kreativne projekte realizovane u svojim školama i zajednicama. Prezentaciji su prisustvovali Viša savjetnica za ljudska prava u Misiji OSCE-a Ristin Thomasson, predstavnici OSCE BIH, predstavnica PPZ-a Kantona Sarajevo Nihada Čolić, Tomislav Krzyk, predstavnik Vijeća nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine, Eli Tauber predstavnik jevrejske zajednice, direktori sarajevskih osnovnih škola i mnogobrojni gosti i prijatelji škole.

Rad policije u zajednici
1.3. – 19.4. 2011.

Naša škola uzela je učešče u projektu Rad policije u zajednici u BiH u organizaciji Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. U školi su realizovane 5 radionica sa učenicima od v do VIII razreda.

Cilj radionica je prevencija nasilja u školama. Obrađene su sljedeće teme: Zajedništvo, Nasille/Mobing, Civilna hrabrost, Povjerenje, Protiv nasilja

Radionica za nastavnike
14.-21.2.2011.

U okviru projekta “Škola po mjeri djeteta” održane su dvije radionice za nastavnike. Teme radionica su bile: “Profesionalna zajednica učenja” i “Upravljanje razredom”

Prezentacija projekta “Prevencija u saobraćaju”
14.9.2010.

Naša škola bila je domaćin prezentacije projekta “Prevencija u saobraćaju” čiji su realizatori Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Prosvjetno pedagoški zavod Kantona Sarajevo. Cilj ovog projekta je edukacija, odgoj i obrazovanje osnovaca za cjeloživotno aktivno učešće u saobraćaju. Prezentaciji projekta prisustvovali su ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo, direktorica Prosvjetno pedagoškog zavoda KS Dina Borovina, Kemo Ademović, predstavnik FMUP-a, predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo, Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad, direktori sarajevskih osnovnih škola, nastavnici razredne nastave sarajevskih osnovnih škola, predstavnici medija, te drugi mnogobrojni gosti.

Kaleidoscope: Upoznajmo se! Nacionalne manjine u BiH
april 2010. – decembar 2010.

Naša škola uzela je učešće na takmičenju, koje je organizovala Misija OSCE-a U BIH, pod nazivom Kaleidoskop na koje su škole prijavile svoje projekte o nacionalnim manjinama i zajedničkom nasljedstvu države.Od aprila do decembra 2010. g. projekat je realizovan u tri faze. U projekat su bili uključeni učenici, roditelji i nastavnici. Cilj projekta jeda škola zajedno sa cijelom zajednicom teži ka smanjenju bilo kojeg oblika diskriminacije ili isključivanja pojedinca, te podizanje nivoa svijesti o uvažavanju zajedničkog kulturnog i historijskog naslijeđa svih naroda u BiH. Od 107 prijavljenih radova u finale je ušlo 17 škola. 8.12.2010. svečano su proglašeni i pobjednici.
Prvu nagradu dobila je OŠ “Druga osnovna škola” iz Živinica, drugu OŠ “Sokolje” iz Sarajeva, a treću OŠ “Branko Ćopić” iz Prijedora.
Svim finalistima uručene su simbolične nagrade, a predstavnicima prvog, drugog i trećeg mjesta dodijeljene su nagrade od 2.000, 1.500 i 1.000 eura.

Vezani članci

Vezani članci