Prezentacija projekta OŠ “Sokolje” Inkluzivna škola-škola za sve
15.3.2012.

Naša škola prezentovala je projekat “Inkluzivna škola – škola za sve” koji su realizovali nastavnici i učenici u okviru projekta Razvoj inkluzivne prakse u osnovnim školama – koraci do socijalnog uključivanja. Razvojni tim škole osposobio je 32 učenika da budu vršnjački edukatori.. Učenici su svojim vršnjacima održali pet edukativnih časova i radionica na temu uključivanja, tolerancije i prava. Na ovaj način ostvaren je opći cilj projekta, a to je edukacija učenika u promoviranju inkluzije kao oblika zajedništva, prihvatanja i razvijanja senzibiliteta prema različitostima. Učenici su osmislili i kampanju koju su promovirali u okviru javne tribine na kojoj su aktivno učešće uzele i druge novogradske osnovne škole, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Izlet za učenike
8. 6. 2011.

Za učenike od I do IV razreda realizovan je jednodnevni izlet na Igman.

Svečanost povodom obilježavanja Dana škole
3.6.2011.god.

U OŠ “Sokolje” organizovana je svečanost povodom obilježavanja Dana škole i proglašenja učenika i ponosa generacije za školsku 2010/2011.godinu. Nakon prigodnog programa koji su izveli učenici, direktor je proglasio učenika generacije i ponose generacije školske 2010/2011.godine.

Ćorić Ajla- ponos generacije
Hasanović Alem-ponos generacije
Memić Arnela – ponos generacije
Arnautović Merjema- ponos generacije
Sofović Almedina- ponos generacije
Đuzo Nejra- ponos generacije
Muratović Nejra – ponos generacije
Sejfić Amina- ponos generacije
Selimović Neira- ponos generacije
Godinjak Lamija- ponos generacije

Učenik generacije za školsku 2010/2011.god. je MEŠANOVIĆ ADNA

Priredbi su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, predstavnici PPZ-a na čelu sa direktoricom Dinom Borovina, predstvanici Općine Novi Grad, Tajib Delalić, Zećo Ahmed, Halilović Salko, Zvizdić Fahra, predstavnici OSCE BIH, predstavnici MZ „Naselje Heroja Sokolje“, zastupnici općinskog vijeća,  kantonalne skupštine i federalnog parlamenta, predstvanici TV Hayat, direktori sarajevskih škola, te mnogobrojni gosti i prijatelji škole.

Priredba za roditelje
2.6.2011.god.

U našoj školi povodom završetka školske godine i ispraćaja pete generacije maturanata održana je prigodna priredba za roditelje, na kojoj su predstavljeni ponosi i učenik generacije, proglašene najuspješnije sekcije, dodijeljena priznanja najuspješnijim učenicima i nastavnicima u školskoj 2010/2011. godini. Proglašeni su i sportista i sportiskinja OŠ “Sokolje” za školsku 2010/2011. godinu.

Veče sevdaha
26.5.2011.

U našoj školi održana je manifestacija pod nazivom “Sevdisalo srce moje, momi Sarajevu pripalo je.” Učenici naše škole intepretirali su sevdalinke. Veče sevdaha uveličali su svojim gostovanjem Zulfo Bota, Refija Muslić, Edin Dizdarević, Nusmir Bičić i Iman Kadrijev.

Izlet za učenike
25. 5. 2011.

Za učenike šestog i sedmog razreda organizovan je jednodnevni izlet. Učenici VII razreda su posjetili su Tuzlu i Gradačac, a učenici VI razreda Jajce i Travnik.

Projekat Voli život-poštuj saobraćajna pravila
25.5.2011.

Profesorica razredne nastave Ermina Veladžić realizovala je sa I razredom projekat Voli život-poštuj saobraćajna pravila. Cilj projekta je edukacija o saobraćaju, odgoj i obrazovanje osnovaca za učešće u saobraćaju. Prezentaciji projekta prisustvovali su: predstavnica Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, Nihada Čolić, predstavnici JP BH Airlines, predstavnici granične policije Međunarodnog aerodroma Sarajevo, predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo, roditelji, nastavnici i drugi gosti.

Škola u prirodi
22. – 25. 5. 2011.

Škola u prirodi realizovana je za učenike II,  III, IV i V razreda. Učenici su boravili u Fojnici u kompleksu “Aquareumal”

Posjeta Srebrenici
18. 5. 2011.

Učenici osmog razreda posjetili su Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari.

Neposredni susret sa piscima u našoj školi
20.4.2011.

U našoj školi gostovali su pisci Irfan Horozović i Šefik Daupović. Učenici naše škole, kroz druženje i razgovor, upoznali su se sa književnicima i njihovim književnim stvaralaštvom. I učenici su se predstavili sa svojim literarnim radovima.

Prezentacija projekta Upoznajmo se!Nacionalne manjine u BIH
15.4.2011.

U OŠ “Sokolje” održana je prezentacija škola učesnica u projektu “Upoznajmo se!Nacionalne manjine u BiH” . Prezentacija projekta okupila je osnovne škole iz Sarajeva, Konjica, Prijedora, Visokog, Zenice, Banja Luke i Gradiške koje su predstavile svoje kreativne projekte realizovane u svojim školama i zajednicama. Prezentaciji su prisustvovali Viša savjetnica za ljudska prava u Misiji OSCE-a Ristin Thomasson, predstavnici OSCE BIH, predstavnica PPZ-a Kantona Sarajevo Nihada Čolić, Tomislav Krzyk, predstavnik Vijeća nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine, Eli Tauber predstavnik jevrejske zajednice, direktori sarajevskih osnovnih škola i mnogobrojni gosti i prijatelji škole.

Predstava za djecu
17.3.2011.

Učenici naše škole od I do V razreda pogledali su u školi predstavu “Patuljak nam priča” u izvedbi Studija lutkarstva Sarajevo.

Konkurs za najbolji likovni i literarni rad
25.2.2011.

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH u školi je raspisan konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu „Moja domovina“.
U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Irma Karamehić VI-4
2. mjesto Ilhana Kurtić VI-1
3. mjesto Emina Sejfić  VIII-3

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Faruk Turković IV-2
2. mjesto Almir Hajdarević IV-3
3. mjesto Adin Ibrahimović III-1

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Emina Podžić VI-1
2. mjesto Šemsudin Bećirović VII-3
3. mjesto Emina Devedžija VII-1

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Esma Arnautović III-3
2. mjesto Inela Ćesko II-1
3. mjesto Adelina Tabaković IV-3

Priredba povodom Dana nezavisnosti
25.2.2011.

Povodom Dana nezavisnosti u našoj školi održana je prigodna svečanost pod nazivom “Moja zemlja, moja majka, iz najljepših snova bajka”
Svečanosti su prisustvovali učenici, roditelji, nastavnici, te prijatelji i gosti škole.

Radionica za nastavnike
14.-21.2.2011.

U okviru projekta “Škola po mjeri djeteta” održane su dvije radionice za nastavnike. Teme radionica su bile: “Profesionalna zajednica učenja” i “Upravljanje razredom”

Dan sjećanja na poginule građane Sarajeva
5.2.2011.

Povodom  5. februara- Dana sjećanja na poginule građane Sarajeva, učenici naše škole su obilježili 17. godišnjicu stradanja građana Sarajeva, pripremanjem i izlaganjem referata.

Veče sevdaha
31.1.2011.

U okviru manifestacije Veče sevdaha, održanoj u sali Općine Novi Grad, predstavili su se i naši učenici Karović Irma i Karamustafić Meris.

Dan dječije radosti
31.12.2010.

Učenici naše škole obilježili su Dan dječije radosti organizirajući druženje uz prigodan program

Humanitarna akcija
30.12.2010.

Uposlenici i učenici naše škole odazvali su se pozivu na humanitarnu akciju koju je pokrenula Općina Novi Grad. Akcija prikupljanja pomoći organizovana je za djecu Goražda koja su pretrpjeli posljedice velikih poplava u proteklom periodu. Sakupljena su značajna novčana sredstva i odjeća.Učenici naše škole se nadaju da će svojim gestom i solidarnošću vratiti osmijeh na lica svojim drugovima u Goraždu.

Predstava za djecu
29.12.2010.

Udruženje oboljelih od dječije i cerebralne paralize u saradnji sa putujućim pozorištem BALLOON ART realizovalo je humanitarno scenski projekat izvedbom pozorišne predstave Bubamarac za učenike naše škole.

Kaleidoscope: Upoznajmo se! Nacionalne manjine u BiH
april 2010. – decembar 2010.

Naša škola uzela je učešće na takmičenju, koje je organizovala Misija OSCE-a U BIH, pod nazivom Kaleidoskop na koje su škole prijavile svoje projekte o nacionalnim manjinama i zajedničkom nasljedstvu države.Od aprila do decembra 2010. g. projekat je realizovan u tri faze. U projekat su bili uključeni učenici, roditelji i nastavnici. Cilj projekta jeda škola zajedno sa cijelom zajednicom teži ka smanjenju bilo kojeg oblika diskriminacije ili isključivanja pojedinca, te podizanje nivoa svijesti o uvažavanju zajedničkog kulturnog i historijskog naslijeđa svih naroda u BiH. Od 107 prijavljenih radova u finale je ušlo 17 škola. 8.12.2010. svečano su proglašeni i pobjednici.
Prvu nagradu dobila je OŠ “Druga osnovna škola” iz Živinica, drugu OŠ “Sokolje” iz Sarajeva, a treću OŠ “Branko Ćopić” iz Prijedora.
Svim finalistima uručene su simbolične nagrade, a predstavnicima prvog, drugog i trećeg mjesta dodijeljene su nagrade od 2.000, 1.500 i 1.000 eura.

Priredba povodom Dana državnosti
24.11.2010.

Povodom Dana državnosti u našoj školi održana je prigodna svečanost pod nazivom “Domovina se znanjem brani”
Svečanosti su prisustvovali učenici, roditelji i nastavnici.

Konkurs za najbolji likovni i literarni rad
23.11.2010.

Povodom Dana državnosti u školi je raspisan konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu „Moja domovina“.

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Amina Sejfić VIII-3
2. mjesto Irma Kapetanović VII-4
3. mjesto Haris Zimić  VII-3

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Ajla Agović V-3
2. mjesto Aida Imamović V-2
3. mjesto Admir Mulić IV-2

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Nedim Sijarić VIII-1
2. mjesto Nermina Ibrahimović VII-6
3. mjesto Adna Mešanović VIII-2

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Nadira Ćorić V-1
2. mjesto Samra Salčin I-2
3. mjesto Amina Hamzić V-1

Debata
10.11.2010.

Učenici osmog razreda imali su debatu na temu: “Da li turbo-folk muzika odgaja omladinu?”. Afirmacijsku ekipu činili su Bahtanović Nedžma, Memić Arnela i Vatreš Amila, a negacijsku su činili Mešanović Adna, Arnautović Merjema i Šetkić Almir. Negacijska ekipa je proglašena za pobjednika, a najbolji debatant bila je Bahtanović Nedžma.

Humana akcija učenika OŠ “Sokolje”
8.-12.11.2010.

Učenici i uposlenici  OŠ “Sokolje” u protekloj sedmici pokrenuli su i realizovali humanitarnu akciju pod nazivom “Nije teško biti human”.
Prikupljene su osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine za pet najugroženijih porodica učenika ove škole koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.
Cilj ove akcije je vratiti osmijeh na lica našim drugarima u ovim teškim vremenima i uljepšati im predstojeći bajramski praznik – rekli su učenici članovi sekcije Prva pomoć. Nadamo se da će stopostotni odziv učenika i uposlenika potaknuti i druge da unesu zraku sunca u domove svojih sugrađana.

Dani sporta za učenike III i IV razreda
18. 11. 2010.

U okviru manifestacije  “Dani sporta 2010/2011” organizovano je takmičenje za učenike  III i IV razreda. Učenici su se takmičili u četiri sportske discipline, gdje su pokazali svoje znanje i vještine. Proglašeni su i pobjednici, odjeljenja III-3 i IV-3. Sva odjeljenja dobila su diplome i prigodne poklone.

Posjeta vjerskim objektima
11.11.2010.

Učenici petog razreda u pratnji učiteljica Šebo Senade, Emine Subašić-Baručija i učitelja Kajević Muharema posjetili su vjerske objekte Sinagogu, Katedralu, Staru pravoslavnu crkvu i Begovu džamiju.
Prilikom posjete učenici su se upoznali sa historijom nastanka objekata, pojedinostima izgradnje i imenima graditelja. Također, učenici su se upoznali sa vjerskim i kulturnim običajima različitih konfesija u BiH.

Predstava za djecu
5.11.2010. g.

Učenici naše škole od I do IV razreda pogledali su predstavu za djecu “Kresivo” koja je izvedena u sali Općine Novi Grad.

Dani sporta za učenike I i II razreda
2. 11. 2010.

U našoj školi realizovani su “Dani sporta 2010/2011” za učenike  I i II razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali svoje znanje i vještine. Proglašeni su i pobjednici, odjeljenja I-1 i
II-2. Sva odjeljenja dobila su diplome i prigodne poklone.

Nastup na NTV Hayat
24.10.2010.

Učenici naše škole Kaltak Haris, Karamustafić Meris, Karović Irma, Dervišević Adna i Selimović Nejra učestvuju u dječijem show programu “Talent time”

Međunarodni samit kulture i stvaralaštva
21.10.2010.

U okviru 12. međunarodnog samita kulture i stvaralaštva koji se ove godine održava pod sloganom “Mak Dizdar i Halil Mutran” nastupila je vokalna grupa naše škole sa učiteljicom Veladžić Erminom.

Mađioničar u školi
8.10.2010.

U našoj školi gostovao je mađioničar sa predstavom “Čudno čudo”. Učenici od I do VIII razreda uživali su u predstavi i izvođenju mađioničarskih trikova.

Svjetski dan učitelja
5.10.2010.

Povodom Svjetskog dana učitelja u školi je raspisan konkurs za najbolji likovni i literarni rad na temu : „Moj učitelj“

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:
1. Vatreš Mujesira VII-5
2. Zornić Semir  VII-1
3. Stambolić Jasmina VII-3

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:
1. Smajlović Kerim IV-1
2. Ratković Melisa  IV-1
3. Dedajić Anela III-1

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:
1. Hasanović Ilma I-2
2. Pandža Zerina   I-2
3. Dedajić Anela III-1

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:
1. Čelik Aldin VII-1
2. Čaušević Azur VII-1
3. Čehić Admina VII-4

Prezentacija projekta “Prevencija u saobraćaju”
14.9.2010.

Naša škola bila je domaćin prezentacije projekta “Prevencija u saobraćaju” čiji su realizatori Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Prosvjetno pedagoški zavod Kantona Sarajevo. Cilj ovog projekta je edukacija, odgoj i obrazovanje osnovaca za cjeloživotno aktivno učešće u saobraćaju. Prezentaciji projekta prisustvovali su ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo, direktorica Prosvjetno pedagoškog zavoda KS Dina Borovina, Kemo Ademović, predstavnik FMUP-a, predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo, Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad, direktori sarajevskih osnovnih škola, nastavnici razredne nastave sarajevskih osnovnih škola, predstavnici medija, te drugi mnogobrojni gosti.

Svečani prijem prvačića
1.9.2010.

Povodom prijema prvačića nastavnici i učenici naše škole organizovali su prigodnu svečanost. Svečanosti su prisustvovali nastavnici, roditelji i predstavnici Općine Novi Grad Tajib Delalić, Fahra Zvizdić i Ahmet Zećo.

Vezani članci

Vezani članci