Svečanost povodom proglašenja učenika
generacije školske 2008/09.god.

3.6.2009.god.

U našoj školi organizovana je svečanost povodom proglašenja učenika i ponosa generacije za školsku 2008/09.godinu. Nakon prigodnog programa koji su izveli učenici, direktor je proglasio učenika generacije i ponose generacije školske 2008/09.godine.

Mehmedović Dino- ponos generacije
Čavčić Hamdija-ponos generacije
Hadžić Jasna – ponos generacije
Brković Enisa – ponos generacije
Džakmić Emina – ponos generacije
Halimanović Ermina- ponos generacije
Radmilović Anes – ponos generacije
Alispahić Adnan- ponos generacije
Madeško Belmin- ponos generacije
Bečić Amina- ponos generacije

Učenik generacije za školsku 2008/09.god. je OSMANOVIĆ AIDA

Dodjeljene su i zahvalnice Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Općini Novi Grad, Mjesnoj zajednici “Naselje Heroja Sokolje”, te posebna priznanja za kvalitetan rad nastavniku geografije Crnčević Eldinu, nastavniku tjelesnog i zdravstvenog odgoja Šetić Muhamedu, profesorici historije Lejli Vatreš, nastavnici hemije Amni Jašarević, profesoricama razredne nastave Bihorac Alisi, Mahir Sadini i Smajlović Fatimi, tehničkom osoblju Alisi Džafić, Kosovac Rizahu i Ćosić Uzeiru.
Priredbi su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom obrazovanja i nauke Safetom Kešo, predstavnici PPZ-a: Fahira Galijatović, Meliha Husić, Mina Pleh, Nihada Čolić, Emir Gazdić, predstvanici Općine Novi Grad, Tajib Delalić, Halilović Salko, Zvizdić Fahra, predstavnici MZ „Naselje Heroja Sokolje“ , zastupnici općinskog vijeća i kantonalne skupštine, predstvanici TV Hayat, predstavnici boračkih organizacija i ratni vojni invalidi, prijatelj škole, bivši košarkaški reprezentativac, Samir Avdić, direktori sarajevskih škola, te mnogobrojni gosti i prijatelji škole.


Priredba za roditelje
2.6.2009.god.

U našoj školi povodom završetka školske godine održana je prigodna priredba za roditelje pod motom “Upoznaj me svijete, ja sam sretno dijete” na kojoj su proglašene najuspješnije sekcije, najbolji razred i najbolji razrednik u školskoj 2008/2009. godini.


Izlet za učenike
26.5.2009.god.

Za učenike od prvog do petog razreda organizovan je izlet na Stojčevac.


Neposredni susret sa piscima u školi
20.5.2009.godine

U našoj školi gostovali su pisci Irfan Horozović i Almir Zalihić. 50 učenika naše škole, kroz druženje i razgovor, upoznali su se sa piscima i njihovim književnim stvaralaštvom.


Izlet za učenike
14.5.2009. g
.

Realizovan je jednodnevni izlet za učenike sedmog razreda. Učenici su u pratnji 5 nastavnika posjetili Gradačac.


Izlet za učenike
6.5.2009. godine

Realizovan je jednodnevni izlet za učenike šestog razreda. 81 učenik u pratnji 5 nastavnika posjetili su Travnik i Jajce.


Posjeta Muzeju grada Sarajeva
5.5.2009.god.

Članovi historijske sekcije su posjetili Muzej grada Sarajeva – depadans Brusa bezistan. Tu su imali priliku pogledati stalnu postavku muzeja ˝ Sarajevo kroz historiju ˝ i novu postavku ˝ Sarajevski zanati ˝, u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo.

Ljubazni domaćini su upoznali učenike sa starim zanatima, načinima dobivanja pojedinih zanatskih proizvoda, ali i potrebom da se oni očuvaju, jer su pred ˝izumiranjem˝.

Voditelj sekcije je profesorica Lejla Vatreš.


Posjeta Međunarodnom aerodromu u Sarajevu
30.4.2009.g.

Učenici petog razreda devetogodišnjeg obrazovanja u pratnji učiteljica Mahir Sadine i Smajlović Fatime posjetili su Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Učenici su imali priliku vidjeti sve odjele aerodroma, način rada, kao i putnički avion.


Posjeta sajmu knjige
25.4.2009. god.

15 učenika naše škole u pratnji dva nastavnika posjetilo je XXI međunarodni sajam knjiga i učila


Izlet za učenike
24. 4. 2009. god.

Realizovan je jednodnevni izlet za učenike petog razreda. Učenici su
posjetili Mostar, vodopad Kravice i Počitelj.


Posjeta Srebrenici
24. 4. 2009. god.

Učenici osmog razreda u pratnji tri nastavnika posjetili su Srebrenicu.


Prevencija narkomanije
23. 4. 2009.god.

U okviru projekta Prevencija narkomanije na području općine Novi Grad u
našoj školi realizovano je predavanje za 55 učenika osmih razreda. Predavač
je bio Cvjetin Marić.


Posjeta farmi
14.4.2009.g. 

U okviru sadržaja nastavne jedinice “Privredne grane zavičaja” učenici četvrtog razreda u pratnji učiteljica Nermine Oglećevac, Ermine Veladžić i Mersihe Kuko posjetili su farmu u Doglodima.


Međunarodni dan dječije knjige
2. 4.  2009. god.

U organizaciji Općine Novi Grad i Aktiva bibliotekara novogradske općine
obilježen je Međunarodni dan dječije knjige. U odjelu Biblioteke grada
Sarajeva na Dobrinji upriličena je izložba dječije knjige, a u Kulturnom
centru Dobrinja sa učenicima su se družili dječiji pisci Šefik Daupović Fiko
i Fuad Kovač.


18. 3. – 24. 3. 2009. godine
Festival U San Remu

27 učenika naše škole u pratnji dva nastavnika učestvovali su na Svjetskom festivalu kreativnosti koji se održava od 18. 3. do 24. 3. 2009. godine u San Remu. Učenici su se predstavili  se sa duetskom pjesmom “Sudbina” i plesnom koreografijom “Irski vez”.


14. 3. 2009.
Općinsko takmičenje iz Informatike

Naša škola bila je domaćin općinskog takmičenja iz predmeta Informatika.
Takmičilo se 15 škola iz Općine Novi Grad.


27.02.2009.god.
Dan nezavisnosti BiH

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u našoj školi upiličena je prigodna svečanost. Svečanosti su prisustvovali predstavnica Ministarstva nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Azemina Njuhović, predstavnici Prosvjetno-pedagoškog zavoda Emir Gazdić, Meliha Husić, Nihada Čolić i Mina Pleh, predstavnici Općine Novi Grad Tajib Delalić i Fahra Zvizdić, direktori sarajevskih škola, brojni gosti i roditelji.


5. 2. 2009.
Dan sjećanja na stradale građane Sarajeva
u toku opsade 1992-1995

Povodom obilježavanja ovog dana u školi je raspisan konkurs za najbolji literarni rad na temu Dan sjećanja na stradale građane Sarajeva u toku opsade 1992-1995. Učenici su pokazali veliko zanimanje i talenat u svojim radovima. Najbolji rad je „Sarajevski dani bola“, rad Ćorić Samire VII-1. Učenica je dobila nagradu knjigu „Amanet“ Nure Bazdulj-Hubijar i besplatan izlet u maju mjesecu. Na školski razglas su pročitani najbolji radovi i odana je počast stradalim minutom šutnje.


31.12.2008.
Dan dječije radosti

Učenici naše škole obilježili su Dan dječije radosti organizirajući manifestaciju „Djeca pjevaju hitove“. U okviru ove manifestacije organizovano je izvlačenje dobitnika nagradne igre za učenike koji su primali užinu. Nagrade je obezbijedio vlasnik kuhinje Senad Čizmo.


23. 12. 2008.god.
Posjeta Meteorološkoj stanici Bjelave

60 učenika četvrtih razreda u pratnji tri nastavnice posjetilo je Meteorološku stanicu Bjelave u okviru teme “Priroda i prirodni procesi” Učenike je ljubazno dočekao Željko Majstorović, direktor Hidrometeorološkog zavoda, te ih je detaljno upoznao sa historijatom i radom stanice.


30. 11. 2008.god.
Učenici posjetili novootvoreni bazen

Općina Novi grad omogućila je posjetu Olimpijskom bazenu “Otoka” za 20 učenika naše škole. Pored mogućnosti plivanja učenicima su predstavljeni i ostali sadržaji u sklopu ovog objekta.


24. 11. 2008.god.
Mađioničar u školi

U našoj školi gostovao je mađioničar-žongler.
Učenici uživali u izvođenju mađioničarskih trikova i balansiranju predmeta na spektakularan način.


26.11.2008.god.
Prevencija narkomanije

U okviru projekta Prevencija narkomanije na području općine Novi Grad u našoj školi realizovan je program “Dijalog sa učenicima, roditeljima i nastavnim osobljem”.


18.11.2008.god.
Predstava za djecu “Maca i cuko”

Članovi Narodnog pozorišta Zenica izveli su predstavu “Maca i cuko” za učenike od I do IV razreda u sali Općine NOvi Grad. Organizator predstave je Općina NOvi Grad i Narodno pozorište Zanica.


14.11.2008.god.
Donacija školske lektire

Zahvaljujući Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) i Ministarstvu obrazovanja Republike Turske biblioteka naše škole bogatija je za 320 knjiga, odnosno 24 naslova školske lektire. Direktor TIKA-e Nevzat Yesiler uručio je knjige učenicima. Svečanom uručenju prisustvovali su i Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za obrazovanje općine Novi Grad, Fahra Zvizdić, referent službe za privredu, obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Novi Grad.


06. 11. 2008.
Čas u prirodi

40 učenika petog razreda devetogodišnjeg obrazovanja, sa svojim nastavnicama Fatimom Smajlović i Sadinom Mahir posjetili su Poturoviće kod Semizovca gdje je održan čas u prirodi i realizovana nastavna jedinica “Listopadno i zimzeleno drveće”.


Igrobus
04. 11. 2008. god.

Sportski savez Kantona Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo obezbjedio je igrobus (opremljen kombi sa projektom animacije igara, namijenjen djeci od 1 do 14 godina) za učenike naše škole. Učenici od I do V razreda proveli su dva školska časa u druženju i igri.


Edukacija vršnjačkog edukatora
01. 11. i 02. 11. 2008. god.

U okviru projekta “Prevencija narkomanije na području općine Novi grad” u našoj školi održan je seminar za 20 učenika VI i VII razreda “Edukacija vršnjačkog edukatora.” Nakon seminara učenici su dobili certifikate da su stekli saznanja o načinu primarne prevencije ovisnosti.


Posjeta salonu knjige
23. 10. 2008. god.

40 učenika naše škole u pratnji 4 nastavnika posjetilo je oktobarski salon knjige posvećen mjesecu knjige i obilježavanju stogodišnjice smrti Silvija Strahimira Kranjčevića


Festival dječijeg folklora – Drač/Albanija
16.-19.10.2008.god.


U gradu Drač, u Albaniji održan je Festival dječijeg folklora. 18 učenika naše škole u pratnji koreografkinje Šadije Ajanović su se predstavili na ovom festivalu.


Ramazanska priredba
25.09.2008.god.


Povodom mjeseca ramazana i praznika Bajrama u našoj školi učenici i nastavnici organizovali su priredbu. Priredbi su prisustvovali roditelji, nastavnici, direktori sarajevskih škola, te gosti iz Općine Novi Grad: Tajib Delalić, Fahra Zvizdić, Hadžan Konjo, poslanik u skupštini Kantona Sarajevo, Hanefija Baš, poslanik u parlamentu Republike Turske, Mina Pleh, stručni saradnik Prosvjetno-pedagoškog zavoda i koordinator za našu školu, te mnogobrojni gosti i prijatelji škole. Nakon priredbe je upriličen iftar u Domu sindikata za uposlenike škole i goste.


Svečani prijem prvačića
01.09.2008.god.

Povodom prijema prvačića održana je svečana priredba. Na priredbi su učestvovali učenici naše škole. Priredbi su prisustvovali, učenici starijih razreda, nastavnici, roditelji i Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za obrazovanje Općine Novi Grad, Fahra Zvizdić, referent službe za privredu, obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Novi Grad.

PROJEKTI

Dan otvorenih vrata u u OŠ “Sokolje”
13. 3. 2009.

U petak, 13. 3. 2009. godine u OŠ “Sokolje” realizovan je Dan otvorenih
vrata za roditelje.

Roditelji su imali priliku aktivno učestvovali na radionicama za roditelje i
učenike, posjetiti ogledne časove i časove iz vannastavnih aktivnosti. U
okviru programa predstavljena je prezentacija rada škole od 2006. godine, te su upriličene tri izložbe radova učenika i nastavnika.

Cilj organizacije Dana otvorenih vrata je poboljšanje saradnje sa
roditeljima i unaprjeđenje odgojno-obrazovnog rada u školi.


Projekat “Ljudska prava očima djeteta”

Dan ljudskih prava (10.12.) u JU OŠ “Sokolje” obilježen je na doista poseban način: uz pomoć Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu realizovan je projekat pod nazivom “Ljudska prava očima djeteta”, u okviru koga je organizovana igraonica za učenike mlađeg uzrasta, kao i debata za učenike sedmih i osmih razreda. Tema debate je bila diskriminacija, odnosno nediskriminacija kao suštinski princip u zaštiti prava djeteta.


Projekat “Bosanske piramide-mit ili stvarnost”

U našoj školi , 04.11.2008.g. realizovan je projekat “Bosanske piramide-mit ili stvarnost”. Projekat su osmislili i realizovali učenici fotografske, historijske i geografske sekcije, zajedno sa svojim nastavnicima Kopić Zulejhom, Crnčević Eldinom i Vatreš Lejlom i uz svesrdnu pomoć Semira Osmanagića, predsjednika fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca”. Prvi korak “malih istraživača” bila je posjeta Bosanskoj dolini piramida i kompleksu podzemnih tunela.
Učenici su predstavili svoje istraživačke radove: Prirodno-geografske i društveno-ekonomske odlike Sarajevsko-Zeničke kotline, historiju grada Visokog i kratki film urađen prilikom posjete dolini piramida.
Istraživač Semir Osmanagić je predstavio svoja dosadašnja istraživanja i odgovarao na pitanja mnogobrojnih učesnika i gostiju.
Nastavnici i menadžment škole zaključili su da je ostvaren cilj ovog projekta: animiranje učenika i poticanje na samostalni istraživački rad. O uspješnosti projekta govori i velika posjećenost učenika, roditelja i mnogobrojnih gostiju iz sarajevskih osnovnih škola, Općine Novi Grad i Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo.


Realizacija projekta “Bosanske piramide-mit ili stvarnost”
17.10.2008.god.

U okviru projekta “Bosanske piramide-mit ili stvarnost” 50 učenika fotografske, historijske i geografske sekcije naše škole u pratnji Semira Osmanagića posjetili su Visoko i Visočicu.