AKTIVNOSTI

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta
6. 2. 2018.

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u školi je realizovan niz aktivnosti. Održano je predavanje za učenike IX razreda na temu: "Cyber bullying", a učenici VIII razreda postavili su  info štand u školi "Surfaj sigurno - sve što treba da znaš o sigurnosti na internetu".


Budi Cyber- detektiv
30. 1. 2018.

Učenici VIII razreda sa svojim nastavnicama Hadžović Ferizatom i Ganić Aminom su prisustvovali prezentaciji projekta Budi Cyber Detektiv u zgradi Delegacije Evropske Unije u Sarajevu.

Radionice za nastavnike
17. 1. 2018.

U okviru stručnog usavršavanja nastavnika, održana su predavanja i radionice za nastavnike, a teme su bile:

1. Partnerstvo škole i porodice
2. Stres u nastavničkom zanimanju

Predavanja i radionice su realizovali stručni saradnici iz KJU Porodično savjetovalište Aldijana Zagorac i Denyel-Ismir Kovač.

Projekat ,,Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa u B i H"
22.12.2017.god.

Učenici VI razreda su učestvovali u realizaciji projekta ,,Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa u B i H" .Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i Specijalne policijske jedinice FUP-a su posjetili našu školu, razgovarali sa našim učenicima. Glavni cilj ovog projekta je edukacija učenika osnovnih škola na prevenciji kriminaliteta, zatim na poticanju svijesti kod učenika da se nezakoniti i nedopušteni oblici ponašanja ne isplate. U demonstraciji su policijski službenici uključili i službene policijske pse. Zahvaljujemo se MUP-u Kantona Sarajevo i Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a.

Radionica "Budi moj prijatelj"
21. 12. 2017.

U našoj školi je realizovana radionica za učenike IV razreda. Naziv radionice je,,Budi moj prijatelj". Realizatori radionice su naši nastavnici: Armina Handžić, Alisa Hajdar i Dževal Ćorović. Cilj radionice je bio da se učenici upoznaju sa različitostima i načinima prihvatanja drugih bez obzira na boju, spol ili naciju, zatim da se učenici uključe u rad i razviju motoričke vještine, kognitivne vještine,kompetencije i kritičko razmišljanje kako bi bili osposobljeni da kažu NE diskriminaciji i predrasudama.

Radionica za učenike
18.12.2017.god.

U našoj školi je održana je radionica za učenike devetog razreda. Tema radionice bila je “Odbacivanje”. Realizator radionice je stručni saradnik KJU “Porodično savjetovalište” Denyel – Ismir Kovač . Cilj radionice je da učenici shvate važnost tolerancije i međusobne saradnje, te prihvatanja drugog I drugačijeg.

Tribina za roditelje
14.12.2017.

U okviru saradnje naše škole i KJU „Porodično savjetovalište“, u školi je održana tribina za roditelje. Stručni saradnik Denyel – Ismir Kovač sa roditeljima je razgovarao na temu „Partnerstvo porodice i škole”. Roditelji učenika  imali su priliku razgovarati sa predavačem o važnosti saradnje i partnerstva škole i porodice, te stvaranju međusobnog povjerenja i izgradnji partnerskih odnosa.

Dani bosanskog jezika
13.12.2017.

U srijedu,13.12.2017.godine, učenice VIII razreda u pratnji nastavnice Edise Čolaković-Alajmović su prisustvovale manifestaciji,,Dani bosanskog jezika". U okviru pomenute manifestacije održane su dvije panel diskusije, te otvorena izložba ,,Bosanskohercegovački pisci 20.stoljeća". Prisutnima su se obratili profesori s Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Manifestacija ,,Dani bosanskog jezika" imala je cilj afirmacije i promocije bosanskog jezika, te edukacije mladih o historiji i važnosti bosanskog jezika.

Predstavljanje „Strategije uključivanja djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje Kantona Sarajevo“
11.12.2017.

U ponedjeljak, 11.12.2017. godine, u velikoj sali UNITIC-a održana je prezentacija „Strategije uključivanja djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje Kantona Sarajevo“. Strategiju je predstavio prof. reh. Darko Kobetić, autor Strategije.

Tim povodom, učiteljica Emina Baručija-Subašić pripremila je kratki film o radu i uspjehu našeg učenika Ajdina Kreštalice, kao primjer dobre prakse u OŠ „Sokolje“. Naš vedri, uvijek nasmijani, Eldar Sulejmanović bio je voditelj programa, a svoj doprinos realizaciji dala je i naša učenica Aida Rizvan.

Posjeta “Sajmu obrazovanja”
08.12.2017.

Učenice VIII razreda u pratnji nastavnice fizike, Sanele Karović,su posjetile Sajam obrazovanja na Skenderiji. Prisustvovale su promociji knjige ,,Zbirka ogleda iz fizike" i uživale u eksperimentima koji su bili dostupni za posjetitelje.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a
1. 12. 2017.

Učenici naše škole su obilježili 1.12. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Cilj im je bio da pruže podršku i razumijevanje ljudima koji žive sa HIV/AIDS-om. Njihova želja je da se širom svijeta podigne svijest o ovoj bolesti i ljudi ujedine u borbi protiv iste. Nošenjem crvene trakice, daju svoju podršku te predlažu i ostalim da učine isto. Kolektiv škole rado je učestvovao u njihovoj akciji, što ih posebno raduje.

Posjeta kasarni OS BiH “Rajlovac”
29.11.2017.

Povodom obilježavanja 1. decembra Dana Oružanih snaga B i H,  Komanda taktičke podrške je organizovala manifestaciju ,,Dan otvorenih vrata" u kasarni OS BiH ,,Rajlovac"-Sarajevo. Učenici 7., 8. i 9. razreda naše škole, u pratnji nastavnice Lejle Herak i učiteljice Zulejhe Kopić su posjetili kasarnu ,,Rajlovac". Učenici su vidjeli postrojavanje počasne garde, naučili koliki je značaj jačine oružanih snaga za čuvanje domovine, zatim su vidjeli mnoge vrste naoružanja, vojne helikoptere, vojne kamione, deminersku opremu ...Na kraju posjete učenici su ručali ,,vojni grah" i popili čaj. Kolektiv OŠ,,Sokolje" se zahvaljuje Brigadi taktičke podrške na lijepom dočeku naših učenika.


Radionice "Škola bez nasilja"
29. 11. 2017.

Tokom mjeseca novembra, Idmira Duran i  Arijana Alispahić, realizovale  su  radionice za učenike III razreda. Teme radionica su  bile: "Nasilje i vrste nasilja", Drugari I ja sarađujemo”, “Reci NE nasilju” i “Tolerancija i prijateljstvo”. Cilj radionica je bio: uvažavati drugog i drugačijeg, uvažavati tuđa mišljenja i stavove, prepoznati nasilje među vršnjacima, kako reagovati na nasilna ponašanja i nenasilno rješavanje sukoba.

Posjeta Goethe institutu
24. 11. 2017.

Učenici u pratnji prof.Enise Grebić posjetili su prostorije Goethe instituta u Titovoj ulici. Tom prilikom ih je direktorica jezičkog odjela Dr.Alexandra Mittler upoznala sa ulogom i radom Goethe instituta, a učenici su imali priliku da učestvuju u inovativnom času Njemačkog jezika.Uz pametnu tablu, smartphone i najnovije aplikacije na tabletima je učenje stranog jezika veoma zabavno.

Priredba povodom Dana državnosti
24.11.2017.

Povodom obilježavanja 25.novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi održana je prigodna svečanost pod nazivom "Bosna moja svijetle snove sniva" . Svečanosti su prisustvovali učenici,  roditelji  i nastavnici.

Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta
21. 11. 2017.

Povodom Međunarodnog dana djeteta učenici OŠ “Sokolje” Sarajevo pridružili su se Unicef kampanji "Djeca preuzimaju". Učenici su danas imali priliku biti direktor škole, pedagog, bibliotekar, učiteljica i nastavnica. Na ovaj način naučili su o pravima, ali i dužnostima i obavezama djece. Imali su priliku i da daju svoje prijedloge i sugestije, kako bi školsko okruženje bilo sigurno i motivirajuće za svu djecu.

Konkurs za najbolji likovni i literarni rad povodom Dana državnosti
20.11.2017.

Povodom Dana državnosti u školi je raspisan konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu „Moja domovina“.

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Spahić Eman IX-1
2. mjesto Džananović Naima  IX-3
3. mjesto Bahtanović Amina  VI-2

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Bahtanović Sumeja IV-1
2. mjesto Arnautović Hatidža  V-3
3. mjesto Isaković Hena III-3

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Dizdarević Ajdin  VII-3
2. mjesto Omerović Džemal  VI-2
3. mjesto Hodžić Ajla VII-4

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Fakić Melisa V-3
2. mjesto Spahić Naim II-2
3. mjesto Hajvaz Imran  IV-1

Dani sporta za učenike III i IV razreda
17.11.2017.

u okviru školske manifestacije ,,Dani sporta 2017/2018."održano je sportsko takmičenje III i IV razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali spretnost i vještine. Pobjednici su odjeljenja III-2 i IV-1. Sva odjeljenja dobila su prigodne poklone.


Radionica "Inovativni pristupi u oblasti formativnog praćenja i procjenjivanja napredovanja učenika"
16.11.2017.

Profesorica engleskog jezika Ferizata Hadžović realizovala je radionicu " Inovativni pristupi u oblasti formativnog praćenja i procjenjivanja napredovanja učenika". Učenici VIII razreda još od prošle godine vode svoj Student profil.Ovaj profil je osmišljen da prati rad učenika tokom jedne školske godine.Učenici sami vode evidenciju o svom radu iz različitih oblasti engleskog jezika.Sve ocjene su opisne od very good do needs help.Nakon svake nastavne jedinice se vrši samoprocjena.Ukoliko se utvrdi da ima učenika kojima je potrebna pomoć iz neke oblasti, pristupa se organizaciji radionice gdje učenici u grupama rade, usvajaju nastavno gradivo od svojih drugara koji su dobili ocjenu very good, naravno uz koordinaciju nastavnice.

Upravo ovaj način rada profesorica Ferizata Hadžović je predstavila u inovacijama za primjere dobre prakse na konkursu COI Step by Step i ušla je u 10 najboljih radova na području BiH.

Promocija projekta “Razvoj smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u BiH prilagođenih djeci””
14 .11. 2017. god.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS organizirao je javnu promociju i predstavljanje publikacija projekta pod nazivom “Razvoj Smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini prilagođenih djeci”, podržanog od strane UNICEF-a i Delegacije Europske unije u Bosni I Hercegovini. Učenici VIII razreda sa svojim nastavnicama Ferizatom Hadžović i Aminom Ganić su bili prisutni na javnoj promociji projekta, gdje su se upoznali sa publikacijama I promovisanim sadržajima koji će pomoći u jačanju sistema dječije zaštite u BiH.


Posjeta Muzeju Sarajeva
13 .11. 2017. god.

U organizaciji Općine Novi Grad , 25 učenika, članova historijske i likovne sekcije naše škole, u pratnji nastavnica Lejle Herak i Lejle Fehratović posjetili su Muzej Sarajeva, Brusa bezistan, Gazi-Husrev begovu biblioteku, Bošnjački institut i Svrzinu kuću. Cilj posjete je podizanje svijesti učenika o prošlosti Sarajeva i upoznavanje sa njegovim kulturno-historijskim naslijeđem.

Dani sporta za učenike I i II razreda
10.11.2017.

U našoj školi realizovana je manifestacija "Dani sporta 2017/2018" za učenike I i II razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali spretnost i vještine. Proglašeni su i pobjednici, odjeljenja I-2 i II-3. Sva odjeljenja dobila su diplome i  poklone.

Takmičenje NUS
4.11.2017.

Naša škola bila je domaćin općinskog takmičenja iz programa “Upozoravanje na mine”.
Takmičenje, u kojem su učestvovale ekipe 14  novogradskih osnovnih škola, organizirao je Crveni križ Novi Grad, uz podršku Općine Novi Grad.

Prezentacija projekta “Zanimanja ljudi u našoj domovini III dio”
3.11. 2017. god.

Aktiv razredne nastave je prezentirao projekat ,,Zanimanja ljudi u našoj domovini III - dio" koji je realizovan u proljeće 2017.godine.
Uz bogat kulturno-zabavni program predstavljen je i dokumentarni film koji je svjedok većeg broja posjeta naših učenika i njihovih učiteljica raznim ustanovama, centrima, fabrikama... Učenici su naučili puno o zanimanjima ljudi, o načinima po kojima funkcionišu neke ustanove, o proizvodnom procesu u fabrikama.


Posjeta Narodnom pozorištu Sarajevo
1.11. 2017. god.

Učenici I i II razreda su sa svojim učiteljicama posjetili Narodno pozorište i gledali predstavu ,,Čudovište iz pozorišta".

Posjeta Međunarodnom sajmu knjiga Beograd
28. i 29. 10. 2017. god.

Uposlenici naše škole posjetili su Beogradski sajam, 62. međunarodni sajam knjiga koji se održavao od 22. - 29.10.2017.god. u Beogradu. U sklopu posjete uposlenici naše škole obišli su kulturno-historijske znamenitosti Beograda i Novog Sada.


Historijski čas
28.10.2017.

Povodom obilježavanja "Bitke za tenkove", 10 učenika naše škole–članova historijske sekcije u pratnji nastavnice Lejle Herak prisustvovalo je historijskom času upriličenom na Dujmovskim brdima-Općina Trnovo.


Posjeta 4. Policijskoj upravi Novi Grad
24. i 25. 10. 2017.

Učenici četiri odjeljenja I-razreda su posjetili IV upravu Policijske stanice Novi Grad. Učestvovali su u radionicama ,,Policajac prijatelj" i ,,Djeca u saobraćaju". Zahvaljujemo se policijskim službenicima na lijepom dočeku. Posebno se zahvaljujemo uposlenici, Orneli Kurspahić koja je dala svoj veliki doprinos da posjeta prođe onako kako je isplanirana,od koje su učenici saznali puno toga o radu policije, posebno o radu sobraćajne i specijalne policije. Zahvaljujemo se članovima specijalne policije koji su učenicima pokazali kako izgleda oprema policajca specijalca za specijalne akcije.

Učenici su obišli i druge prostorije, upoznali službenike koji rade u kancelarijama, koji kontrolišu saobraćaj preko video-projekcije.

Učešće na manifestaciji "Sarajevski dani poezije"
22. 10. 2017.

U okviru Sarajevskih dana poezije učenici VIII-2 odjeljenja i njihova profesorica Edisa Čolaković-Alajmović,prisustvovali su večeri poezije sa Abdulahom Sidranom.Tom prilikom učenici su se detaljnije upoznali sa književnim opusom našeg poznatog književnika.

Dan jabuke
20.10.2017.

Učenici i nastavnici naše škole obilježili su Dan jabuke. U holu škole postavljena je izložba jabuka, proizvodi od jabuka i učenički radovi. Na ovaj način učenici žele uputiti na važnost jabuke u našoj prehrani, te predstaviti vrste i proizvode od ove izuzetno zdrave namirnice.

OŠ "Sokolje" za projekat "Roditeljska kuća"
20.10.2017.

Kolektiv OŠ "Sokolje" pridružio se kampanji "Red noses" i kupovinom crvenih noseva donirao novac Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka" za njihov projekat Roditeljska kuća. Pridružite se kampanji!


Predstava za djecu
19.10.2017.

Učenici IV  razreda, u pratnji učiteljica posjetili su multiplex  Cinema City i pogledali  film  "Mali Bigfoot“.

Prva Dječija skupština KS
6.10.2017.

Učenici VI2 su u pratnji nastavnica Idmire Duran i Arijane Alispahić, prisustvovali prvoj Dječijoj skupštini Kantona Sarajevo u Općini Novi Grad. U organizaciji Udruženja "Dajte nam šansu" održana je prva Dječija skupština KS-a koju su zvanično otvorili Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, Predsjedavajuća Dječije Skupštine Medina Kučinar, učenica devetog razreda osnovne škole, te dopredsjedavajući Tarik Gafić. Dječija skupština ima 25 zastupnika i u njoj djeluju četiri kluba: klub djece sa poteškoćama u razvoju, klub djece tipičnog razvoja, klub djece bez roditeljskog staranja i socijalno ugrožene djece i klub djece iz internata. Na prvoj Dječijoj skupštini donesene su četiri jasne inicijative i to da se svakom djetetu omogući pravo na obrazovanje bez obzira na status i različitosti, odrastanje u porodici, da se zaštiti od nasilja i da se djeci sa poteškoćama u razvoju olakša pristup javnom gradskom prevozu.

Dan učitelja
5.10.2017.

Kolektiv OŠ ,,Sokolje" je Dan učitelja proveo u obilasku gradova Tešnja i Jelaha. Uz lijepo druženje, uposlenici su obišli kulturno-historijske spomenike- Gradinu, Eminagića konak, Tešanjsku čaršiju, zatim obišli su Opću biblioteku Tešanj, mezar Muse Ćazima Ćatića, fabriku modne konfekcije ,,Napredak", Udruženje žena ,,Jelašanke", prirodni park ,,Jelen".

Svjetski dan učitelja
5.10.2017.

Povodom Svjetskog dana učitelja u školi je raspisan konkurs za najbolji likovni i literarni rad na temu: „Moj učitelj“

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. Ilderina Gaković IV-1
2. Sarah Pašalić V-3
3. Adin Gibović V-2

U kategoriji viših  razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. Karahmet Ajla VII-3
2. Džebo Ajla VII-3
3. Brezac Ilma VIII-4

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. Asmira Hadžavdija V-1
2. Sajra Herac i Eldin Ljubović III-1
3. Benjamin Kurspahić I-2

U kategoriji viših  razreda nagrađeni za najbolji likovni  rad su:

1. Emela Mešanović VII-2
2. Zerina Pandža VIII-2
3. Amina Dedajić VIII-1

Posjeta Memorijalnom centru Potočari
4. 10. 2017.

Učenici IX razeda naše škole, u organizaciji Općine Novi Grad, posjetili su memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Učenici su u Spomen sobi pogledali film o Srebrenici. Nakon toga posjetili su grad Srebrenicu i Muzej grada Srebrenice.

Sedmica mira u OŠ "Sokolje"
22. 9.  - 2. 10. 2017.

Učenici su sa nastavnicima brojnim aktivnostima obilježili Sedmicu mira u  JU OŠ Sokolje. Ove godine učenici od I do VI razreda su realizovali literarnu i likovnu radionicu na temu: “Mir=ljubav”. Učenici su porukama, radovima i uređenjem škole skrenuli pažnju na značaj obilježavanja Sedmice mira. Realizatori aktivnosti: učenici od I do VI razreda, nastavnici Aida Isanović, Idmira Duran i Arijana Alispahić.

Posjeta Gazi-Husrev-begovoj biblioteci
26. 9. 2017.

Učenici VIII-2 razreda sa prof.Edisom Čolaković-Alajmović i nekoliko roditelja su posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku, te prošetali lijepom Baščaršijom.

Prilikom posjete biblioteci učenici su pogledali film o Gazi Husrev -begu, jednom od osnivača grada Sarajeva, i njegovom vakufu - Gazi Husrev -begovoj biblioteci. Posjetili su Muzej biblioteke, upoznali se sa činjenicom da sama biblioteka čuva preko 100.000 bibliotečkih jedinica te podjelu na različite fondove: fond osmanske građe, fond rukopisa, fond orijentalistike, fond periodike.

Posjetili su i odjel za restauraciju i konverzaciju. Ovom prilikom za naše učenike bilo je organizovano i posebno predavanje o Ljetopisu Mula Mustafe Bašeskije čiji se orginalni rukopis čuva u Gazi Husrev -begovoj biblioteci. Tom prilikom učenici su vidjeli rukopis pisan u periodu od 1746. do 1804. godine, dakle, rukopis je pisan u 18. stoljeću. Inače, Ljetopis nije u stalnoj postavci, što nam govori o značaju ovog predavanja organizovanog samo za učenike naše skole.

UEFA GRASSROOTS dan
23.9.2017.

U Trening centru NSBiH u Zenici održan je UEFA Grassroots dan. Grassroots manifestacija imala je zabavni i edukativni karakter. Na manifestaciji koju je organizovao NSBiH, u pratnji nastavnika Muhameda Šetića,  učešće su uzeli i naši učenici III i IV razreda: Karavdić Armin, Žigo Alden, Podrug Ahmed, Avdić Benjamin, Begić Arnel, Laković Anes, Moco Ermin, Tairi Bilal, Sijerić Vedad, Karić Vedad, Jašarević Alem, Jugović Eldin, Brgulja Ajsel, Ahmetagić Eman, Ramić Arman, Ramić Imran, Beširević Aldin, Čakušić Adin, Bronja Bakir, Šahmanija Rijad, Dedović Eldar. 

Svečani prijem prvačića
4.9.2017.

Povodom prijema prvačića nastavnici i učenici naše škole organizovali su prigodnu svečanost. Svečanosti su prisustvovali nastavnici, roditelji i predstavnici Općine Novi Grad.