AKTIVNOSTI

Međunarodni dan planina
11.12.2018.

Članovi sekcije ,,Mladi ekolozi" su na prigodan način obilježili Dan planina. Članica sekcije, Amina Bahtanović, je pripremila predavanje i prezentaciju o planinama učenicima nižeg uzrasta, članovima sekcije. Učenici su pažljivo pratili i ponovo se podsjetili koliko su nam planine bitne i koliko je važno da ih čuvamo.


Klub streljaštva
7.12.2018.

U saradnji sa streljačkim klubom i kasarnom ,,Rajlovac" 20 učenika naše škole VIII i IX razreda je u periodu od 03.12. do 07.12. prošlo obuku u streljaštvu. Učenici su uživali tokom obuke. Imali su priliku da nauče tajne streljačkog sporta, da pucaju iz vazdušne, serijske puške, uz nadzor instruktora streljačkog kluba.

Hour of Code
6.12.2018.

Učenici VI razreda naše škole, u pratnji nastavnica Merime Kardaš i Armine Bukvić posjetili su Centar za promociju civilnog društva gdje su dali svoj doprinos kroz učešće u najvećem edukativnom događaju na svijetu – Sat kodiranja (The Hour of Code). Hour of Code je globalna edukativna akcija američke neprofitne organizacije CODE.ORG namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava. Učenici će prenijeti svoja znanja i iskustva vršnjacima, te ih motivisati da se uključe u aktivnosti u okviru sedmice kodiranja.

Radionice "Nasilje u školi"
3. 12. 2018.

Tokom mjeseca novembra, Aida Isanović, socijalni radnik škole, realizovala  je  radionice za učenike VI -VIII  razreda. Teme radionica su  bile: "Nasilje i vrste nasilja",  “Kako djeca treba da se ponašaju u situaciji kada su izložena nasilju” i “Faktori koji utiču na nasilje kod djece”. Cilj radionica je bio: prepoznati nasilje među vršnjacima, kako reagovati na nasilna ponašanja i nenasilno rješavanje sukoba.


Priredba povodom Dana državnosti
23.11.2018.

Povodom obilježavanja 25.novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi održana je prigodna svečanost pod nazivom "Kad kažeš Bosna, srca su puna...". Svečanosti su prisustvovali učenici, roditelji i nastavnici.

Konkurs za najbolji likovni i literarni rad povodom Dana državnosti
22.11.2018.

Povodom Dana državnosti u školi je raspisan konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu „Bosna I Hercegovina kakvu ja želim“.

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Pandža Zerina IX-2
2. mjesto Poljak Lamija  IX-2
3. mjesto Klapuh Benjamin VII-3

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

1. mjesto Memić Lamija, Sinanović Naida i Omeragić Nejla  IV-2
2. mjesto Sadiković Zerina   III-3
3. mjesto Kapur Ahmed III-2

U kategoriji viših razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Salčin Amina  IX-2
2. mjesto Andelija Ajla  IX-2
3. mjesto Ramić Ajla  IX-2

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

1. mjesto Isaković Hena IV-3
2. mjesto Alajbegović Amina i Alajbegović Amila  II-4
3. mjesto Dragović Ilhana  I-3

Posjeta Memorijalnom centru Potočari
20. 11. 2018.

Učenici IX razeda naše škole, u organizaciji Općine Novi Grad, posjetili su memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Učenici su u Spomen sobi pogledali film o Srebrenici. Nakon toga posjetili su grad Srebrenicu i Muzej grada Srebrenice.

Dječiji parlament
20.11. 2018.

Učenici naše škole prisustvovali su manifestaciji „Grad po mjeri djeteta” u Općini Novi Grad, na kojoj je predstavljen Akcioni plan za djecu Općine Novi Grad Sarajevo za period 2018-2020. god.


Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta
20. 11. 2018.

Povodom Međunarodnog dana djeteta učenici i nastavnici  OŠ “Sokolje” Sarajevo pridružili su se Unicef kampanji "#GoBlue koja promovira dječija prava. Učenici su postavili i svoju izložbu fotografija i radova koji za njih predstavljaju #SretnoDjetinjstvo.


Dani sporta za učenike III i IV razreda
16. 11. 2018.

U našoj školi realizovana je manifestacija "Dani sporta 2018/2019" za učenike III i IV razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali spretnost i vještine. Kroz ovo sportsko druženje učenici su naučili mnogo o sportu,sportskom ponašanju, drugarstvu, takmičenju, timskom radu, te dobili diplome i prigodne poklone.

Predavanje o opasnostima od mina
13.11.2018.

Tim iz EUFOR-a i Oružanih snaga BiH održao je predavanje učenicima VIII razreda o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Predstavljene su i makete istih, te putem video prezentacije saznali su mnoge korisne informacije, a pripadnici EUFOR-a dali su im dodatno objašnjenje.

Dani sporta za učenike I i II razreda
9.11.2018.

U našoj školi realizovana je manifestacija "Dani sporta 2018/2019" za učenike I i II razreda. Učenici su se takmičili u više sportskih disciplina, gdje su pokazali spretnost i vještine. Kroz ovo sportsko druženje učenici su naučili mnogo o sportu,sportskom ponašanju, drugarstvu, takmičenju, timskom radu.

Humanitarna akcija
8.11. 2018.

Učenici naše škole opet su pokazali humanist i prikupili slatkiše za djecu migranata u okviru Merhametove akcije “Dajem slatkiš za tvoj osmijeh”

Historijski čas
27.10.2018.

Povodom obilježavanja "Bitke za tenkove", učenici IX razreda naše škole,  u pratnji nastavnice Lejle Herak prisustvovalo je historijskom času upriličenom na Dujmovskim brdima-Općina Trnovo.


Dan Ujedinjenih nacija
26.10.2018.

Povodom 73. obljetnice osnivanja Ujedinjenih nacija, učenici naše škole Zerina Pandža, Emina Kustura, Lamija Cocalić, Harun Honić, Dalila Čovrk, Adem Lagumdžija, Ajdin Kreštalica i Eldar Sulejmanović,  u pratnji nastavnika Arijane Alispahić, Lejle Podbićanin, Aldina Kozića i Zulejhe Kopić posjetili su UN House. Učenici su se predstavili sa dva filma. Prvi film je urađen na temu ,,Okoliš do 2030.godine", a drugi na temu ,,Inkluzivno i pošteno društvo za sve do 2030. godine". Učenike je pozdravila Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini sa kojima je   razgovarala o budućnosti i ciljevima održivog razvoja.

Rad policije u zajednici
9.10.2018.

U utorak, 09.10.2018.god. u prostorijama naše škole pripadnici IV Policijske uprave Općine Novi Grad su održali predavanje i radionicu ,,Djeca u saobraćaju" za učenike I razreda. Naši učenici su imali priliku da nauče mnogo o bezbijednosti u saobraćaju. Zahvaljujemo se IV Policijskoj upravi Novi Grad.

Svjetski dan učitelja
5.10.2018.

Povodom Svjetskog dana učitelja u školi je raspisan konkurs za najbolji likovni i literarni rad na temu: „Moj učitelj“

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

 1. Hamzić Hana  IV-1
 2. Hasović Amna III-3
 3. Kolašinac Hana V-3

U kategoriji viših  razreda nagrađeni za najbolji literarni rad su:

 1. Bahtanović Amina  VII-2
 2. 2. Klapuh Benjamin VII-3
 3. Hadžavdija Adna VII-3

U kategoriji nižih razreda nagrađeni za najbolji likovni rad su:

 1. Isaković Hena  IV-3
 2. Ćosović Ilhana II-3
 3. Baljić Berina III-2

U kategoriji viših  razreda nagrađeni za najbolji likovni  rad su:

 1. Pandža Zerina  IX-2
 2. Salčin Amina IX-2
 3. Ramić Ajla IX-2

Predškolska ustanova „Behar” u posjeti biblioteci naše škole
3.10.2018.

Povodom obilježavanja mjeseca knjige, mališani iz Predškolske ustanove „Behar”  su posjetili biblioteku naše škole. Zahvaljujemo Predškolskoj ustanovi „Behar” na predivnom druženju, te što su prepoznali značaj ovakve saradnje jer čitalačke navike se razvijaju u najmlađem dobu.

Svečano otvorenje 8. sportske igre „Oaze”
3. 10. 2018.

U okviru dugogodišnje uspješne saradnje OŠ ,,Sokolje" i Udruženja ,,OAZA" naši učenici su pozvani da uveličaju otvaranje 8. Sportskih igara koje organizuje ,,OAZA" -Udruženje osoba sa intelektualnim poteškoćama. Prigodna svečanost je održana u sportskoj dvorani ,,Ramiz Salčin". Učenici su došli u pratnji pedagoga škole Aide Bešić i svojih učiteljica. Uživali su u druženju, upoznali su poznatog sportistu, Amela Tuku. Svi zajedno su zaželjeli uspjeh takmičarima u takmičarskim disciplinama: nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP - program za osobe sa višestrukim smetnjama koje se održavaju do 6. oktobra.

Posjeta u okviru projekta “Zanimanja ljudi u našoj domovini-IV dio”
28. 9. 2018.

Učenici V razreda,  sa učiteljicama su posjetili Tešanj i Jelah. Tešanj je grad u kojem se industrija razvija vrlo brzim tempom, fabrike rade za svjetsko tržište. U okviru ove posjete obišli su fabriku za obradu nehrđajućih metala ,,AJANOVIĆ INOX", fabriku za preradu kože,,KOTEKS" i piceriju ,,ROMA" .U okviru ovih posjeta učenici su naučili kako od sirovine nastaje gotov proizvod.Zahvaljujemo se direktorima Ajanović Dženanu, Ajanović Ekremu, Hodžić Dženani, Sejdić Harisu, Karahodžić Adisi i Rizvanović Ifetu na divnom dočeku naših učenika. Također, naši učenici su posjetili staru čaršiju, Gradinu i Eminagića konak. Hvala direktoru muzeja Prnjavorac Ernadu i kustosu Nedžadu. Učenici 5.razreda su proveli jedan divan dan , naučili su puno toga o industriji i historiji tešanjskog kraja.

Obilježavanje Svjetskog dana tablice množenja
28.9.2018.

Svjetski dan tablice množenja (WMTD - World Multiplication Table Day) se obilježava posljednjeg petka u septembru, koji je ove godine 28. dan u mjesecu. Učenici osmog i sedmog razreda naše škole su zajedno sa nastavnicom matematike Duran Idmirom, obilježili ovaj dan organizovanjem radionice, pod sloganom “Math challence”, gdje su učenici imali priliku igrati razne “modifikovane”društvene igre, online igre i sl., te osvojiti i neke nagrade. Glavna svrha događaja je popularizirati zabavne oblike učenja matematike. Radionicu su posjetili mnogi učenici naše škole, te su kroz igru i zabavu podsjetili da “matematika nije bauk”.


Škola plivanja
27.9.2018.

U okviru projekta Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo “Škola plivanja” učenici četvrtog razreda naše škole dobili su na poklon Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom i knjižicom autora Kazazović Elvira i Vranešić-Hadžimegmedović Damire, u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu.

Škola u prirodi
17. 9. - 22. 9. 2018.

Škola u prirodi za učenike IV razreda realizovana je u Šabićima, općina Trnovo.

Posjeta spomen – obilježju u naselju Vitkovac
17.9.2018.

Učenici naše škole u pratnji nastavnika Zijada Okanovića i Safeta Višnjića posjetili su u naselju Vitkovac  spomen - obilježje izgrađeno u znak sjećanja na djecu ovog naselja ubijenu tokom agresije na našu zemlju. Na spomen - obilježju poleženo je cvijeće i odata počast nevino ubijenoj djeci s ovog područja, nakon čega su učenici osnovnih škola „Umihana Čuvidina“, „Fatima Gunić“, „Behaudin Selmanović“ i „Sokolje“ izveli prigodan program, a potom je u organizaciji fudbalskog kluba „Biser“ odigrana i revijalna utakmica.


Izlet u okviru projekta “Planinarske družine-edukacija kroz planinarsku školu”
15.9.2018.

Učenici naše škole,članovi planinarske sekcije, su učestvovali u realizaciji III izleta u okviru projekta ,,Planinarske družine - edukacija kroz planinarsku školu 2018.god." koji finansira Općina Novi Grad. Na izletu je bilo prisutno 340 učesnika, od toga 300 polaznika škole i 40 planinara PSD ,,Zlatni ljiljan". Okupljanje i polazak je bio na Babinom dolu, odakle se prva napredna grupa preko Štinog dola - Kuće spasa ispela na vrh opservatorij(2.067 mnv) pod vodstvom profesora Dagude Armina i vodiča Bašalije Sulejmana. Druga početna grupa, također preko Šitnog dola-Kuće Spasa ispela se na vrh Javorak (1.687 mnv) sa vodičem pravca Kurtović Edinom. Učenici su imali kratka predavanja na teme: Skijaški centar Bjelašnica, Geografska i topografska orijentacija, Opasnosti u planini, Okoliš i životna sredina.

U pratnji naših učenika bili su nastavnici Zijad Okanović, Lejla Podbićanin i Armina Bukvić.

Svečani prijem prvačića
3.9.2018.

Povodom prijema prvačića nastavnici i učenici naše škole organizovali su prigodnu svečanost. Svečanosti su prisustvovali nastavnici, roditelji i predstavnici Općine Novi Grad.